StoryEditor

Ľady medzi opozíciou a koalíciou sa podľa Rafaja prelomili

22.10.2007, 15:25
Autor:
TASRTASR
Medzi koalíciou a opozíciou sa prelomili ľady. Takto komentoval predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj fakt, že koalícia v prvom čítaní podporila návrh podpredsedu KDH Daniela Lipšica, ktorý novelizuje zákon o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi.

"Každý precedens o niečom vypovedá," uviedol dnes pre TASR.
Novelu posunulo do druhého čítania 129 hlasov, proti bol len poslanec SNS Emil Vestenický. Zákon podľa nového znenia rozširuje kompetencie Centra právnej pomoci aj na oblasť správneho súdnictva a má pomôcť predovšetkým dôchodcom.
Rafaj vysvetlil, že novelu koalícia podporila, pretože sa vecou chcela sama zaoberať a Lipšicovo riešenie vnímala ako úsporu času. "Rozhodne nešlo o svadobný dar, ako to uviedol poslanec František Mikloško," dodal.
"Daňoví poplatníci nás platia za to, aby sme hlasovali za dobré návrhy," komentoval posledné udalosti Lipšic. Podľa jeho slov sa o podpore koalície pre svoju novelu dozvedel až tesne pred hlasovaním. "Niekedy sú také zákony, s ktorými sa ťažko nesúhlasí," povedal Lipšicov stranícky kolega Vladimír Palko a dodal, že "za tým netreba nič hľadať".
Ján Kovarčík z ĽS-HZDS uviedol, že koalícia svoj postup pri hlasovaní nekoordinovala. Predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž doplnil, že koaliční poslanci mali pri hlasovaní voľnú ruku. "Zákon má zdravé jadro a nie je v rozpore s programovým vyhlásením vlády," vysvetlil postoj koaličných poslancov. Oslovení koaliční politici sa zhodli na tom, že zákon zrejme podporia aj v druhom a treťom čítaní a bude teda schválený.
"Nemyslím si, že by hlasovanie bolo signálom zlepšovania vzťahov, jednalo sa skôr o ad hoc postoj pri hlasovaní o nepolitickom zákone, ktorý má pomôcť občanom," poskytol stručnú analýzu politológ Grigorij Mesežnikov.
V prípade, že by Národná rada SR schválila novelu aj v druhom čítaní, išlo by len o druhú právnu normu, ktorú presadila opozícia. Prvý raz sa to podarilo začiatkom roka Martinovi Padovi z SDKÚ-DS pri novele zákona o premávke na pozemných komunikáciách. Novela predpisovala celoročné svietenie pre automobily a električky a zvyšovala minimálnu rýchlosť na diaľnici z 50 na 70 km/h. Túto novelu však prezident nepodpísal a vrátil zákon do parlamentu, ktorý ho opätovne už neprijal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 09:06