StoryEditor

Poslaneckí asistenti? Jeden džob nestačí

27.12.2007, 23:00

Vysokoškolský učiteľ, konateľ rekreačných zariadení či zástupca štátu v energetických spoločnostiach. To je náplň práce niektorých asistentov poslancov, keď práve nie sú v službách "svojho" zákonodarcu. Popri štedrej odmene za asistentské služby (zhruba 45-tisíc korún mesačne, pokiaľ sa nemusí deliť) majú tak aj ďalšie zdroje príjmov.

Lukratívne miesta
Výsadu byť pravou rukou poslanca a zároveň sedieť v riadiacich podnikoch s majetkovou účasťou štátu má Stanislav Valovič, asistent poslanca za SNS Jozefa Ďuračku. Je spolu s Ďuračkovou dcérou Kristínou v Predstavenstve Trnavskej teplárenskej. Podľa zistení HN získali takéto lukratívne posty aj ďalší. Ide o Martu Lobotkovú, ktorá je v službách poslanca ĽS-HZDS Milana Reháka či Andreja Danka, ktorý asistuje poslancovi za SNS Rudolfovi Pučíkovi. Prvá je predsedníčkou Dozornej rady Zvolenskej teplárenskej, druhý zastupuje štát v Dozornej rade Západoslovenskej energetiky. Rehákovi sa o svojej asistentke a jej mieste v štátnom podniku veľmi hovoriť nechce. Prezradil však, že sa poznajú dlho. "Od roku 1993 spolupracujeme na rôznych pozíciách." Na adresu svojho asistenta nebol zhovorčivejší ani Pučík. "Som s ním spokojný," bola jediná odpoveď, ktorú sme z neho dostali.

Všestranní podnikatelia
Jediný asistent poslanca SNS Ivana Šaška, Peter Kralovenský, nemá dôvod sťažovať sa na nedostatok aktivít. Podľa Obchodného registra je tiež konateľom viacerých spoločností zameraných na cestovný ruch a rekreačné služby na Orave. "Vlastnícke vzťahy v týchto spoločnostiach nemá. Je len konateľom, aby robil právne zastúpenie," vysvetľuje Šaško. Kralovenského ďalšie aktivity mu neprekážajú. Širokú škálu činnosti -- od výroby cestovín, čaju, kávy, cez saponáty, bižutériu, až po brúsenie nožov či odlievanie železa a ocele -- má zas v predmete činnosti spoločnosť TomSpeed Mariána Tomaníčka. Jeho poslanec za SNS Peter Dubravay však nevie o toľkých podnikateľských oblastiach Tomaníčka. "Viem len o tom, že jeho spoločnosť prenajíma autá." Ani asistent poslanca ĽS-HZDS Milana Urbániho sa pri svojich podnikateľských aktivitách nemusí zahanbiť. Maurícius Korčok figuruje ako člen Dozornej rady Kúpeľov Brusno, je spoluvlastníkom lekárne Europea, ale aj konateľom ďalších dvoch eseročiek.

Asistenti -- zamestnanci
Pravá ruka Júliusa Brocku (KDH) Andrej Kramár stíha tiež množstvo činností naraz. Je zamestnancom v Tatra banke a okrem práce pre poslanca vyučuje aj na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave. V Obchodnom registri figuruje aj ako člen Predstavenstva Investičného fondu Stavoindustria-Invest. Kramár však bol z toho prekvapený. "Už päť či šesť rokov to neplatí, urgoval som, aby to vymazali, ale stále nič?!" Ako referent na mestskom úrade Komárno sa živí Tibor Fonód -- asistent poslanca SMK Imreho Andruska, ktorý je aj poslancom komárňanského zastupiteľstva. Fonód je s prácou pre poslanca spokojný: "Robím ju na živnosť."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:43