StoryEditor

Termálny poklad

05.08.2008, 00:00

V Bojniciach sme najprv ochutnali jedlo z ponuky dňa. Aby nám lepšie vytrávilo, vyskúšali sme špecifikum kúpeľov, a to termálnu vodu. Oddýchnutí sme otestovali aj reflexnú masáž chodidiel.

Koláčik navyše
Menu dňa bola slepačia polievka a české národné jedlo -- "vepřo knedlo zelí", teda kapusta, knedľa a pečené mäso. Obe jedlá boli veľmi dobré a porcie veľké. Príjemným prekvapením pre každého je určite zákusok za každým obedom. Jediným problémom je nájsť si pre koláčik miesto v žalúdku.

Stopercentná čistota
Základom liečebných procedúr v Kúpeľoch Bojnice je prírodná, liečivá, hydrogén-uhličitanovo-síranová, vápnikovo-horčíková hypotonická akratoterma s teplotou od 28 -- 52 °C. Vyviera z 9 prameňov s výdatnosťou 40 l/s z hĺbok 1 200 -- 1 500 m. Jej účinky sme si mohli vyskúšať v troch bazénoch -- Zelený bazén, Žltý bazén a vonkajší bazén Liečebný dom Mier. Bazény sa od seba odlišujú rozdielnou teplotou vody. Vonkajší bazén má teplotu od 34 do 36 stupňov Celzia a je vhodný na oddych a plávanie. Na intenzite oddychu pridáva aj veľmi príjemné prostredie, ktoré tvoria veľké zelené stromy s parkom hneď vedľa. Žltý bazén je čisto len na relax, jeho teplota môže mať až 38 stupňov Celzia, a preto nie je vhodný na plávanie. Pobudnúť v ňom môžu klienti najviac 15 minút. Zelený bazén vám utkvie v pamäti pre umelý prúd, s ktorým sa pri plávaní môžete popasovať a rozcvičiť si telo. Vyzdvihnúť treba vysokú starostlivosť o hygienu. Počas plávania sa vám nemôže stať žiadna nepríjemnosť so zachytenými cudzími vlasmi na tele a podobne, pretože v prísnych pravidlách je jednou z podmienok aj nosenie plaveckej čiapky, ktorú dostanete pred vstupom do bazéna.

Na uvoľnenie
Metóda reflexnej masáže chodidiel vychádza z poznatku, že všetky zakončenia ľudského tela vyúsťujú do reflexných plôšok, ktoré zodpovedajú príslušným orgánom alebo oblastiam tela. Reflexné plôšky celého tela sa nachádzajú na šľapajach chodidiel, takže chodidlo predstavuje zmenšený obraz ľudského tela. Tlačením a trením bodov na chodidlách je možné veľmi spoľahlivo nájsť problémové miesta v ľudskom tele, pretože reflexné body na šľapaji chodidla pri stlačení reagujú bolestivo a tak prezrádzajú postihnuté svaly, kĺby alebo vnútorné orgány. Masáž bola veľmi príjemná a telo sa pri nej kompletne uvoľnilo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:44