StoryEditor

Fico a Gyurcsány? V januári

17.12.2007, 23:00
Ostro sledované stretnutie slovenského a maďarského premiéra je na spadnutie. Pre HN to potvrdil podpredseda vlády pre národnostné menšiny Dušan Čaplovič, ktorý má za slovenskú stranu stretnutie pripraviť.

Ak by hrozilo, že maďarská strana odskočí, Slovákom sú pripravení pomôcť európski socialisti. "Pripravujeme pôdu, hovoríme s poslancami, budeme mať stretnutie vo Viedni koncom januára, sme v permanentnom kontakte, aby sme to pripravili," potvrdil podpredseda eurosocialistov Hannes Swoboda. Práve oni dali obom krajinám odporúčanie, aby sa predsedovia vlád začali viac zhovárať, a to aj na neformálnej úrovni. Smer-SD totiž dostal od eurosocialistov červenú kartu kvôli vstupu do vlády so SNS. Zlepšenie vzťahov s Maďarskom má slovenským sociálnym demokratom otvoriť dvere do Strany európskych socialistov.
Čaplovič sa včera stretol so štátnym tajomníkom maďarského ministerstva zahraničných vecí Ferencom Gémesim. Nasledovať bude schôdzka podpredsedov vlád oboch krajín, ktorí pripravia stretnutie premiérov. Tí by mali dohodnúť aj konkrétne témy, o ktorých sa budú Fico s Gyurcsányom baviť. Zatiaľ nie je jasné, či sa stretnutie uskutoční v Bratislave alebo v Budapešti.
O stretnutí sa intenzívne rokuje aj v Bruseli. Europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašíková-Beňová neskrýva sklamanie z prístupu maďarskej strany. "Aby sa slovensko-maďarské vzťahy zlepšili, musí si to aj Gyurcsány postaviť ako svoju prioritu, nielen slovenská strana." Hovorca maďarského premiéra Csaba Lajos oponuje. Pre HN vyhlásil, že Gyurcsányovi na stretnutí záleží. "Maďarská strana je otvorená stretnutiu na úrovni predsedov vlád. Jeho prípravu berieme vážne, podobne ako slovenský partner."

 

Prečítajte si aj:
Fico sa stretne s Gyurcsányom. Možno už v januári

K očakávanému stretnutiu slovenského premiéra s maďarským dôjde už začiatkom roka. Príprava stretnutia Roberta Fica s Ferencom Gyurcsányom sa pohla dopredu. HN to potvrdil podpredseda vlády pre národnostné menšiny Dušan Čaplovič. Vicepremiéra, ktorý má za slovenskú stranu stretnutie pripraviť, včera navštívil v Bratislave štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Maďarskej republiky Ferenc Gémesi. S Čaplovičom sa dohodli na ďalších krokoch. Prvým z nich bude schôdzka na úrovni podpredsedov vlád oboch krajín, ktorí pripravia stretnutie premiérov. Ak by hrozilo, že maďarská strana odskočí, eurosocialisti Slovákom pomôžu. Pre HN to potvrdil podpredseda eurosocialistov Hannes Swoboda. Stretnutie má totiž okrem iného ešte viac pootvoriť Smeru dvere pri návrate do lona európskych socialistov.

Celý článok >>

 

01 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Guvernér s čistým štítom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:17