StoryEditor

Riaditeľka školy pre HN: Máme vlastný učebný plán, inovácie zavádzame už roky

05.05.2022, 11:00
Naše deti sú veľmi šikovné. Základ daný Štátnym vzdelávacím programom je pre ne ľahko naplniteľný, povedala pre HN riaditeľka 1. súkromného gymnázia a Súkromnej základnej školy v Bratislave Dana Jančinová.

Vaša škola je jedna z troch v hlavnom meste, ktorá pilotne overuje nové rámcové učebné plány a vzdelávacie štandardy. Prečo ste sa rozhodli zapojiť?
Vznikali sme pred štrnástimi rokmi ako základná škola pre nadané deti. Vtedy sme si vytvárali vlastný učebný plán s mnohými novinkami, ktoré sme tam vsunuli. Máme ho schválený ako experimentálny. Naše deti sú veľmi šikovné. Základ, ktorý je daný Štátnym vzdelávacím programom, je pre ne ľahko naplniteľný. V našom učebnom pláne máme rôzne rozvíjajúce predmety. Informatiku učíme hneď od prvého ročníka. Máme predmety ako objavovanie sveta, svet okolo nás a mnohé rozvíjajúce hodiny ako tvorivé písanie, ktoré obohacujú základné učivo. Volíme metódy, ktorými rozvíjame nadané deti.

Znamená to, že zmeny ste zaviedli ešte predtým, než ste vstúpili do pilotného overovania?
Áno. Máme na to schválený plán. Pilotné overovanie ho umožňuje zdieľať aj s inými školami. Hlavným motívom, prečo sme sa zapojili, je to, že overovanie zosieťuje všetky školy. Každá má iný zaujímavý nápad. Môžeme takto spolupracovať na ďalších inováciách. Prinesieme niečo nové a overíme to v rámci pilotu. Ostatné školy prinesú zase niečo iné a takto sa navzájom inšpirujeme. Môžeme to zdieľať.

Komunikujete aj s ostatnými zapojenými školami?
Minulý mesiac sme mali prvé online stretnutie. Sú tam zapojené školy z celého Slovenska. Stretli sme sa takmer všetci. Začali sme prvú zoznamovaciu diskus...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 02 - Modified: 2024-02-26 14:41:56 - Feat.: - Title: Zverejnili rebríček slovenských škôl. Pozrite si, ktoré sú najlepšie (prehľad) 03 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Budú školy bezpečnejšie? Prehľadávanie batohov nič nerieši. Expert hovorí o piatich spôsoboch ochrany 04 - Modified: 2024-02-13 10:34:39 - Feat.: - Title: Bratislavu trápi nedostatok miest na výberových školách. Droba pri nich však otočil, nové už neplánuje 05 - Modified: 2024-02-09 19:12:15 - Feat.: - Title: Skvelá správa pre FIIT STU. Fakulta získala prestížnu britskú IET akreditáciu aj pre doktorandské programy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:18