Reuters
StoryEditor

Slovensko súhlasilo so zvýšením počtu zahraničných vojakov v jednotke NATO

04.05.2022, 11:55
Autor:
ČTKČTK
Mnohonárodnej bojovej skupine na Slovensku velia Česi. Ďalších vojakov vyšle hlavne Nemecko.

Národná rada Slovenskej republiky dnes podľa očakávania schválila zvýšenie počtu zahraničných vojakov, ktorí budú v krajine nasadení pod českým velením v rámci vytváranej mnohonárodnej jednotky NATO.

Nový mandát počíta s tým, že jednotka môže mať 3 000 namiesto doteraz predpokladaných 2 100 vojakov.

Najviac vojakov z Nemecka

Ďalších vojakov na Slovensko vyšle hlavne Nemecko, ktoré by v zoskupení mohlo mať nanovo až 1 200 namiesto 700 príslušníkov armády.

Slovenský parlament súhlasil aj s prípadným rozšírením českého zastúpenia v jednotke na 700 vojakov, pôvodný slovenský mandát predstavoval 600 príslušníkov z Česka.

Český parlament skôr schválil, že Česko môže na Slovensko vyslať do spomínanej jednotky až 650 vojakov.

V apríli potom české ministerstvo obrany uviedlo, že tento mandát sa zvyšovať zatiaľ nechystá. Bojové zoskupenie NATO na Slovensku vytvoria vojaci zo šiestich krajín.

Pod krídlami Patriotu

Minister obrany Jaroslav Naď pred poslancami povedal, že na Slovensku sú umiestnené už štyri batérie systému protivzdušnej obrany Patriot.

Oproti pôvodnému plánu jeden tento systém navyše presunuli na Slovensko Spojené štáty, keď Bratislava darovala podobný systém S-300 zo sovietskej éry vojnou zasiahnutej Ukrajine.

Vytvorenie ďalších mnohonárodných jednotiek je súčasťou plánov NATO na posilnenie jeho východného krídla po ruskej invázii na Ukrajinu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 10:59