StoryEditor

Primátor Bratislavy chce prezidenta na hrade

28.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Sídlom prezidenta Ivana Gašparoviča by mal byť Bratislavský hrad a nie Grasalkovičov palác na Hodžovom námestí v Bratislave. Tvrdí to primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Podľa neho to súvisí s viacerými aspektmi, predovšetkým s postavením prezidenta v rámci krajiny ako osoby volenej všetkými občanmi. "Práve vďaka tomu by nemal sedieť na križovatke ciest v Grasalkovičovom paláci ako v bývalom letnom sídle, ale priamo na hrade, ako je to v iných krajinách, napríklad v susedných Čechách," uviedol Ďurkovský. Doplnil, že hrad je pre prezidenta adekvátne sídlo, práve tam by mala viať aj prezidentská štandarda. "Tú by malo byť vidieť už z diaľky. Pripadá mi to úplne prirodzené," zdôraznil primátor.
Ako ďalej uviedol, s touto možnosťou by sa mohlo počítať už pri plánovanej rekonštrukcii Bratislavského hradu. Podľa primátora by sa počas týchto prác dal vytvoriť priestor na to, aby mal prezident adekvátnu pracovňu a celé zázemie buď priamo na hrade, alebo v súvisiacich objektoch.
Prezident Gašparovič je však opačného názoru a nevidí dôvod, prečo by sa mal sťahovať z Grasalkovičovho paláca na hrad. Potvrdil to hovorca Kancelárie prezidenta SR Marek Trubač. "Prezident si myslí, že Prezidentský palác v centre mesta je dostačujúci na výkon jeho funkcie, s priestormi je spokojný a nepotrebuje riešiť sťahovanie. Taktiež sa nechce pozerať z výšky na ľudí ako na poddaných." Ako ďalej uviedol, sťahovanie na hrad si pre plánovanú rekonštrukciu ani nevedia predstaviť. "Hrad bude niekoľko rokov zatvorený. Ešte sa nevie, kedy sa s rekonštrukciu začne či ako dlho bude trvať, s prácami sa ešte nezačalo. Zatiaľ sa vie iba to, že sa hrad bude opravovať," povedal Trubač.
Gašparovič však pripúšťa, že by sa mala opäť začať diskusia o tom, či má Slovensko vhodné reprezentačné priestory s dostatočnou kapacitou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:01