StoryEditor

Malé nemocnice skončili na chvoste rebríčka

15.05.2009, 00:00

Nemocnice v malých mestách ostali v rebríčku najsilnejšej súkromnej poisťovne Dôvera na chvoste. Výrazný prepad oproti minulému roku zaznamenala nemocnica v Krompachoch. Jej riaditeľ Miroslav Kraus však pochybuje o objektivite rebríčka. "Malé nemocnice budú stále na chvoste, pretože nie sú schopné splniť ukazovatele, ktoré poisťovňa sleduje,“ vysvetľuje riaditeľ.

Kraus argumentuje najmä tým, že sú "základnou“ nemocnicou. "K nám nik nepreloží pacienta, my ich skôr prekladáme. Vo veľkých nemocniciach sa pacienti striedajú. K nám sa zasa vracajú, najmä starí ľudia. Máme tiež veľkú rómsku populáciu, deti na detskom oddelení sú nekonečný príbeh. Vracajú to k nám stále,“ vysvetľuje, prečo dopadli zle najmä pri kritériách ako je opakovaná hospitácia či úmrtnosť.

Výpomoc z Gelníc
Napriek zlým výsledkom sa však riaditeľ neobáva, že by mu poisťovňa ukrojila z peňazí. Spádová oblasť nemocnice, ktorá slúži 25-tisíc obyvateľom Krompách, sa totiž rozšírila. "Gelnická nemocnica teraz pozatvárala oddelenia, takže nám pripadli aj pacienti z Gelnice. V rebríčku je posledná. Prakticky je už zavretá, funguje tam len interné oddelenie,“ vysvetlil riaditeľ. Poukazuje pritom aj na ďalšie ukazovatele. "Pestrosť diagnóz v malej nemocnici určite nie je taká, ako vo veľkej. Niektoré ukazovatele vieme splniť, ale niektoré nie. Čo sa týka spokojnosti pacientov, k tomu sa nevieme dostať. Disponuje tým len poisťovňa,“ dodal.

Zadlženosť nemocnice vraj klesla. "Finančná situácia nie je až taká zlá. Stali sme sa členom skupiny Agel, ktorá nám finančne pomohla,“ hovorí Kraus. Agel je česká finančná skupina podnikateľa Tomáša Chreneka, ktorá v oblasti zdravotníctva pôsobí aj na Slovensku. Riaditeľ nemocnice Kraus hovorí, že investujú do stavebných úprav, maľovania i rekonštrukcií. "Myslím si, že to nie je o peniazoch. Pacientov nám pribudlo, ale aj keby sme neviem čo robili, z tých ukazovateľov sa nevymotáme,“ dodal.

Situácia sa nezmení
Kraus tvrdí, že situácia s malými nemocnicami sa nezmení. Zlepšenie vidí predovšetkým v investičných aktivitách. "Treba zlepšiť prístrojové vybavenie, investície do budov, ktoré majú desať rokov. Pomohli by pôžičky pre nemocnice, aby sa mohli dostať z problémov.“ Investícia podľa Krausa súvisí aj so spokojnosťou pacientov. Okrem toho niektorí pacienti mieria aj do okolitých väčších nemocníc v Spišskej Novej Vsi a v Košiciach. "Dnes je to o slobodnej voľbe pacienta,“ dodal Kraus.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:49