StoryEditor

Rebel Liška proti Dzurindovi neuspel

Juraj Liška už čoskoro končí vo funkcii podpredsedu SDKÚ-DS. Ten sa však nevzdáva a naďalej lobuje za zvolanie mimoriadneho kongresu strany, kde by mohlo dôjsť k výmene šéfa strany Mikuláša Dzurindu.

Vo svojom boji očakáva podporu najmä v Trenčianskom kraji.

Viaceré zdroje z prostredia únie HN potvrdili, že strana je pripravená Liškovi zrátať jeho otvorenú kritiku Dzurindu. Prvé vypočúvanie rebela Lišku má strana naplánované na prvý marcový pondelok na prezídiu, o pár dní neskôr si ho chcú podať poslanci z klubu SDKÚ-DS. O funkciu ho však podľa stanov môže pripraviť len prezídium strany. Poslanecký klub má iné nástroje - môže ho vylúčiť a posadiť do lavice k Petrovi Gaburovi, ktorého pre zmenu nedávno z klubu vylúčili kresťanskí demokrati.

Skončí ako Šimko
"Ľudia sú na neho nahnevaní, každý sa s ním chce vysporiadať po svojom," hovorí o náladách v SDKÚ-DS v súvislosti s Liškom jeden z poslancov. Najpravdepodobnejší scenár je zosadenie Lišku z funkcie podpredsedu strany. "Dopadne ako Ivan Šimko," potvrdil HN ďalší zdroj z SDKÚ-DS, ktorý nechce byť menovaný. Šimko bol ministrom obrany, keď však nehlasoval za odvolanie šéfa bezpečnostného úradu Jána Mojžiša, Dzurinda ho odvolal z vlády a vzápätí prišiel aj o funkciu podpredsedu strany.

Na tieto informácie Liška nechcel reagovať. "Nechcem sa k tomu vyjadrovať. Keď sa tak stane, vtedy sa vyjadrím." Vedenie strany verejne o ďalšom Liškovom osude nechce hovoriť. "Neviem o tom, nemám takéto informácie," reagovala pre HN na plánované zosadenie Lišku z funkcie podpredsedníčka Iveta Radičová.

Vyriešime si to sami
Stanovy strany umožňujú predsedníctvu pozastaviť svojmu členovi výkon funkcie, prípadne ho funkcie úplne zbaviť. Predsedníctvo strany mlčí, viac vraj povedia po pondelkovom zasadnutí prezídia. "Chcem si najprv vypočuť argumenty a dôvody a budeme diskutovať," konštatuje Radičová. Doteraz zhovorčivý Liška zmenil taktiku a o vnútrostraníckych udalostiach nechce hovoriť cez médiá. Potvrdil len, že už v pondelok bude žiadať o zvolanie mimoriadneho kongresu. "Musím zargumentovať to, čo som povedal do médií, ale už to budeme riešiť vnútrostranícky."

"Liška" sa nesmie opakovať
Na svojho podpredsedu si už brúsia zuby aj poslanci SDKÚ-DS. "Musíme prijať nejaké rozhodnutie, aby sa viac takéto podobné veci neopakovali," vyhlásil šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Poslanci, ktorých HN kontaktovali, sa k celej veci nechceli vyjadrovať. "Nechajme to na vnútrostranícku diskusiu," povedal poslanec Tomáš Galbavý. Viacerí členovia poslaneckého klubu sú však z Liškovho konania pobúrení. "Mali by ho minimálne vylúčiť z klubu," vyhlásil jeden z nich.

Politológ Miroslav Kusý očakáva, že v SDKÚ-DS budú na Lišku tlačiť, aby zo strany odišiel sám. "Dá sa to očakávať, pretože podobne ako Šimko vystúpil priamo proti Dzurindovi." Kusý tvrdí, že v SDKÚ-DS sa vnútrostranícka kritika vedenia netoleruje.

Rebel ostal sám
Ani napriek avizovaným krokom sa Liška nevzdáva. Viacero miestnych straníckych zväzov v Trenčianskom kraji HN potvrdilo, že po jeho vyjadreniach sa musia zísť a poradiť sa. Podľa Lišku bola včera na miestnom zväze v Trenčíne k tejto téme ostrá diskusia. "Majú sa rozbehnúť miestne konferencie." Podobný postup plánuje aj predseda miestneho zväzu v Handlovej Celestín Černák. K Liškovi sa zatiaľ vyjadrovať nechce. "Sú to naše vnútrostranícke veci, ktoré si musíme najskôr rozdiskutovať." On sám by sa skôr postavil na stranu súčasného vedenia. Rovnako Černákov kolega z Nového Mesta nad Váhom Ľubomír Karaba pre HN potvrdil, že na túto tému budú hovoriť na budúci týždeň na regionálnom predsedníctve. Liška tvrdí, že na miestne zväzy priamo tlačiť nebude. "Nebudem ich o nič žiadať, je to ich vecou. Viem, že diskutujú, vyčkajme času, ja dúfam, že sa pridajú aj iné regióny." Riaditeľ krajskej agentúry v Trenčíne Peter Mertan HN potvrdil, že zatiaľ žiaden miestny zväz oficiálne nevyjadril Liškovi podporu. Hovorí, že hľadajú termín na zvolanie krajskej rady.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:26