StoryEditor

Pokuta? V cudzine policajti nediskutujú

05.06.2009, 00:00
Počas dovolenky buďte v strehu. Policajti sú nekompromisní.

Bezpečnostné pásy, jazda na červenú, telefonovanie za volantom či dodržiavanie rýchlosti. Počas cesty na zahraničnú dovolenku buďte v strehu - policajti v okolitých krajinách sú totiž nekompromisní.

Mastné pokuty
"Nielen na Slovensku a v Česku, ale aj v ostatných krajinách sú za závažné dopravné priestupky mastné pokuty,“ upozorňuje dopravný analytik Peter Bazovský. Na rozdiel od Slovenska sa však s policajtmi v zahraničí nediskutuje.


"Ak narazíte v Nemecku, Rakúsku alebo v Maďarsku na policajta, zabudnite na vyjednávanie.“ Vodičom preto odporúča jazdiť podľa predpisov. "Je tam rečová bariéra a zahraniční policajti často využívajú neznalosť zákonov, pričom naši vodiči sa často nevedia brániť,“ hovorí Milan Černák z Ústredného Automotoklubu na Slovensku.

Vo väčšine štátov platí podľa portálu uamk.cz maximálna povolená rýchlosť v obciach 50 km/h, na diaľniciach zasa 130 km/h. Obzvlášť opatrní musíte byť pri užívaní alkoholu. Žiadna z krajín totiž alkohol netoleruje. Pokuta vám hrozí aj za chýbajúcu diaľničnú nálepku, autolekárničku či reflexnú vestu. V Rakúsku ste povinní používať bezpečnostné pásy na všetkých sedadlách. Treba sa tiež pripraviť na platenie poplatkov pri prejazdoch tunelmi v horských priesmykoch. Situácia na českých cestách sa od slovenských veľmi nelíši. Platí povinnosť celoročného svietenia, ako aj diaľničné známky.

Nechajte si auto postrážiť
V Maďarsku sa mimo obce povinne jazdí so svetlami aj vo dne. V Budapešti je potrebné rátať s časovo obmedzenými parkoviskami. Inak vodič môže rátať s papučou. Zahraničným vodičom sa odporúčajú strážené parkoviská, kde je možné parkovať zadarmo a bez obmedzenia. Ak hladina alkoholu prekročí viac ako 0,8 promile, môže byť proti vám vedené súdne konanie. Pásy sú povinné, mimo obce aj na ostatných sedadlách. Na rozdiel od Maďarska treba v Bulharsku rátať so zlými cestami. Treba si dávať pozor najmä na falošných policajtov. Polícia používa autá Opel Astra s modrým majákom. Zastavovať môže len v prípade priestupku.

V Slovinsku si dávajte pozor na križovatky. Prestal sa tam totiž používať systém semaforov s blikajúcou zelenou. Tá sa okamžite mení na oranžovú, na ktorú musíte zastaviť. Ak pokutu zaplatíte do ôsmich dní, jej výška sa znižuje o polovicu. V prípade, že vaše auto ohrozuje bezpečnosť premávky, môžu vám ho zhabať na 24 hodín. V krajine je povinné používanie bezpečnostných pásov na všetkých sedadlách. Vybavte sa aj náhradnými žiarovkami, keďže je povinné celodenné svietenie.

Keď radí rádio
V Chorvátsku sa o stave diaľnic dozviete z rádia, ktoré v lete vysiela v angličtine. Nové predpisy zakazujú pitie alkoholu, policajti sú oprávnení vykonávať náhodné testy. Používanie bezpečnostných pásov je povinné na všetkých sedadlách. Treba sa pripraviť na platbu za jazdu v tuneloch a na mostoch, ako aj celodenné svietenie. Každá nehoda musí byť nahlásená polícii.

V Taliansku platí na diaľnici za daždivého počasia znížená povolená rýchlosť 110 km/h. Za alkohol za volantom vám v krajnom prípade hrozí mesiac za mrežami a odobratie vodičského preukazu až 3 mesiace. Svietenie na diaľniciach je povinné.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:47