StoryEditor

Putin umlčal protesty opozície

25.11.2007, 23:00
Autor:
mokmok

Týždeň pred parlamentnými voľbami sa viaceré mestá Ruska premenili na bojové polia. Víkendové pochody protiputinovských skupín v Moskve a Petrohrade tvrdo potlačili ťažkoodenci, stovky protestujúcich zatkli. Vo väzení skončil aj šachový veľmajster -- kritik prezidenta Vladimira Putina a líder opozície Garri Kasparov.
Odporcovia Kremľa označujú nadchádzajúce voľby za nedemokratické. Podľa pozorovateľov však posledné pokusy opozície nebudú mať vážnejší efekt. "Podpora Putinovi siaha až k 70 percentám a na tom sa asi ťažko niečo zmení," povedal HN analytik Karel Svoboda.
Prvá zo zrážok policajtov s demonštrantmi sa odohrala v sobotu v Moskve, keď polícia zaútočila na radikálov zakázanej Národnej boľševickej strany. Zásah vyprovokoval ostatných z hnutia Iné Rusko. Davu sa podarilo preraziť kordóny a chcel sa dostať k budove Ústrednej volebnej komisie. Prezident Putin následne varoval petrohradský magistrát, aby sa pripravil a zasiahol proti včerajšiemu nepovolenému pochodu v meste. Následná ostrá policajná akcia skončila zatknutím asi dvoch stoviek účastníkov.
Podľa posledných odhadov by takmer 6 z 10 Rusov volilo Putinovu stranu Jednotné Rusko. Naopak, nejednotné opozičné sily sa pohybujú na jednom percente. "V opozícii je mnoho prúdov zmýšľania a na vytvorenie spoločného programu to nestačí. Je tam všetko od ľavicových radikálov po nacionalistov a pochybujem, že sa im to niekedy podarí," dodal Svoboda.

01 - Modified: 2003-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nerezidenti zastavili oslabovanie slovenskej meny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:51