StoryEditor

VOP Nováky nemal havarijný plán vypracovaný podľa zákona

06.08.2007, 13:53
Autor:
SITASITA
Vojenský opravárenský podnik v Novákoch nemal v čase marcového výbuchu havarijný plán vypracovaný v súlade so zákonom. Konštatuje sa to v analýze vypracovanej rezortmi obrany, vnútra a zdravotníctva o mimoriadnej udalosti z 2. marca.

Podľa existujúceho plánu by sa nedalo včas a adekvátne reagovať na haváriu, prijať opatrenia na zaistenie bezpečnosti a ochrany života a zdravia ľudí, životného prostredia a majetku, či informovať zamestnancov, verejnosť a príslušné orgány.
Krízový štáb VOP Nováky podľa tohto dokumentu nebol funkčný a preto situáciu neriešil. Po celom areáli sa nachádzala rozhádzaná munícia rôzneho druhu, manažment podniku nevedel doložiť, aké množstvo munície bolo v delaboračnej budove, aký druh munície bol delaborovaný, koľko ľudí a kto bol v pracovnej zmene, nebola vôbec aktualizovaná databáza všetkých zamestnancov podniku, nebolo zabezpečené spojenie, náhradný zdroj energie, priestory pre činnosť havarijného krízového štábu. Havarijný krízový štáb podniku vôbec nezasadal, nevedel čo má robiť, aké boli jeho úlohy, uvádza sa v analýze. Situáciu začal riešiť až krízový štáb na čele s ministrom obrany.
Rezorty v analýze okrem dopracovania príslušných dokumentov navrhujú dobudovať rádiovú sieť SITNO pre záchranárske zložky, ktoré sa zúčastňujú na spoločných zásahoch, aby bola možná ich vzájomná komunikácia. Odporúčajú tiež spoločné taktické cvičenia zložiek ozbrojených síl ako aj iných zložiek integrovaného záchranného systému vo vytypovaných rizikových objektoch.
Vo VOP Nováky došlo k výbuchu 2. marca v delaboračnej budove približne o 16:24, pričom po výbuchu nasledovali ďalšie dve explózie. Posledný výbuch bol spomedzi všetkých najsilnejší. V pracovnej zmene bolo 49 zamestnancov VOP Nováky, osem zahynulo, desiatky osôb boli zranené, z nich jedna ťažko. Výbuchy bolo počuť do vzdialenosti 10 až 15 km od podniku. Bola úplne zničená budova delaboračného pracoviska, vážne poškodené okolité budovy ako i priestor v blízkosti výbuchu. Tlaková vlna rozbila okná, narušila statiku budov a narobila iné materiálne škody v okolitých mestách a obciach Prievidza, Lehota pod Vtáčnikom, Diviaky nad Nitricou, Nováky, Dolné Vestenice, Kamenec pod Vtáčnikom, Koš, Bojnice, Opatovce nad Nitrou, Kocúrany. Zo skladu chemikálií v priestoroch objektu došlo k úniku škodlivých látok, avšak v rozsahu, ktorý nemal vážny dopad na ľudský organizmus.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:47