StoryEditor

Na cestách je menej smrti. Polícia bude prísna

02.07.2009, 00:00
Autor:
borbor

Na slovenských cestách je menej smrti. Počet obetí počas prvého polroku v porovnaní s vlaňajškom klesol o päťdesiat, výrazne menej je aj autonehôd a zranených. Vyplýva to zo štatistík, ktoré zverejnila polícia.

Deje sa tak v čase, keď od februára platí prísny cestný zákon a keď štát plní "šibeničné“ zadanie od Európskej únie - do budúceho roku znížiť počet mŕtvych na našich cestách o polovicu v porovnaní s rokom 2001. "Každý zachránený život je pre nás veľkým povzbudením. Čaká nás však ešte veľa práce,“ reagoval na aktuálne štatistiky minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Lepšie čísla priniesol aj prvý letný mesiac - jún. Pri nehodách zahynulo o štyroch ľudí menej ako vlani. "A to ešte štatistiku ,pokazila' jedna z najtragickejších nehôd na Slovensku v okrese Revúca, pri ktorej zahynulo šesť ľudí,“ dodáva policajný hovorca Martin Korch.

Na prelome júna a júla prebehla na Slovensku dopravno-bezpečnostná akcia - policajti sa zamerali na dodržiavanie rýchlosti, alkohol za volantom a na priestupky v dynamike cestnej premávky, ktoré sú hlavnými príčinami vážnych dopravných nehôd. "Na akcii sa zúčastnilo viac ako 3 300 policajtov,“ približuje Korch. Hoci polícia na túto akciu vopred upozornila, riešila viac ako päťtisíc prípadov prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti, viac ako sto vodičov "nafúkalo“. Počas zhruba týždennej akcie prišlo o vodičák 858 motoristov. Vodiči sa musia pripraviť na to, že policajtov budú vidieť v takomto nasadení častejšie. "V podobných akciách bude polícia aj naďalej pokračovať, pretože naším cieľom je v prvom rade bezpečnosť cestnej premávky,“ odkazuje im hovorca polície.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:09