StoryEditor

Recepty písané históriou

13.07.2009, 00:00

V okolí Topoľčianok sa nachádzajú rozsiahle poľovnícke revíry a gastronómia orientovaná na divinu je pre tento kraj špecifická. Miestni preto každému odporúčajú ochutnať niektoré z divinových jedál, ktoré sa v regióne pripravujú na desiatky rôznych spôsobov. Kvalitnou divinou to vonia aj v reštaurácii, ktorú nájdete priamo na nádvorí miestneho zámku. Manažérka gastrozariadenia Lucia Vargová odporúča miestnu špecialitu s názvom Tanec lesnej víly. Jedlo s naozaj poetickým pomenovaním pozostáva zo srnčích medailónkov s chutnou brusnicovou omáčkou.
"Názvy mnohých našich jedál sa viažu k histórii topoľčianskeho zámku a osobnostiam, ktoré na ňom žili. Napríklad predjedlo Alicina dobrá nálada, ktoré tvorí mozzarela s rajčinami a olivovým olejom, je pomenované po dcére prezidenta T. G. Masaryka. Tá spolu s otcom často v Topoľčiankach trávila letné prázdniny," vysvetľuje Vargová. Do tejto kategórie špecialít patrí i Rytiersky rád Erzsebeth Rákoczy. Kuracie prsia so špargľou a mandľami nesie názov po známej uhorskej šľachtičnej, ktorá dala na miestnom zámku postaviť kaplnku.
Chutné jedlá inšpirované okolitou prírodou a poľovníckymi tradíciami môžete vyskúšať i v neďalekej reštaurácii Národný dom. Filé z jeleňa na lesnícky spôsob sa podáva so slaninkou, šampiňónmi, paprikou a kečupom. Ak máte radšej vodnú hydinu, vhodnou voľbou budú kačacie prsia s čučoriedkovou omáčkou. Pre gurmánov, ktorí si potrpia na kvalitné špeciality domácej kuchyne, je ideálnou voľbou reštaurácia Gazdovský hostinec. Objednať si môžete napríklad pečenú kačicu s lokšami a dusenou kapustou, pečené koleno, domácu huspeninu a množstvo ďalších pochúťok miestnej gastronómie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:40