StoryEditor

Hľadá sa hlava štátu

26.06.2007, 00:00
Opozícia chce postaviť spoločného prezidentského kandidáta. Aj keď najbližšia voľba hlavy štátu je naplánovaná až o dva roky, o jeho mene začnú rokovať už po letných prázdninách.

"Dohodli sme sa, že v lete budeme premýšľať, aby sme na jeseň túto tému otvorili," povedal predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Šéf KDH Pavol Hrušovský je presvedčený, že prezidentské voľby sa stanú skúškou alternatívy troch opozičných strán voči koalícii. Politológ Grigorij Mesežnikov upozorňuje, že to môže byť signál aj pre verejnosť.
Mediálne evergreeny
Hoci sa v médiách už objavili viaceré mená ako možní kandidáti, žiadna zo strán ich nechce komentovať. "V žiadnom z orgánov SDKÚ sa ešte taká diskusia nezačala," tvrdí Dzurinda. Medzi najhorúcejšími adeptmi je spomínaná práve podpredsedníčka Dzurindovej únie Iveta Radičová a eurokomisár Ján Figeľ (KDH). Ani jeden sa zatiaľ k možnej kandidatúre nevyjadril. "Spoločné meno, na ktorom sa zhodnú všetky tri strany, je pre mňa absolútnou prioritou," tvrdí Radičová. Zároveň zdôrazňuje, že žena na najvyššom poste v štáte by bola obrovským prekvapením. "Nízke zastúpenie žien vo vrcholnej politike vychádza aj z istého hodnotového systému na Slovensku, ktorý niektoré funkcie pripisuje mužskému pohlaviu."
Nie komunistu
Strany podľa šéfa SMK Pála Csákyho môžu hľadať vhodných kandidátov aj mimo aktívnej politiky. Sami pritom podľa Csákyho vlastného kandidáta hľadať nebudú. "Naši slovenskí partneri si budú musieť rozmyslieť, či to bude zo straníckych štruktúr alebo osobnosť zo spoločnosti a aké bude profilovanie kandidáta, aby bol úspešný." Politológ Peter Horváth však predpokladá, že SMK môže rokovania o spoločnom kandidátovi využiť pri získavaní iných "benefitov". "Budú aj voľby do europarlamentu, aj do VÚC. Bude to široké vyjednávanie, boli by neprezieraví, keby doň šli bez vlastného kandidáta." Jedným z kľúčových kritérií by podľa podpredsedu KDH Daniela Lipšica malo byť, že prezidentský kandidát by nemal byť zaťažený komunistickou minulosťou. "Budeme voliť prezidenta 20 rokov po novembri 1989. Táto krajina by si už zaslúžila prvého nekomunistického prezidenta."
Do tretice Mečiar
Opätovnú kandidatúru už naznačil aj súčasný prezident Ivan Gašparovič. Ten pred tromi rokmi kandidoval s podporou svojho materského HZD, ale aj Smeru-SD a SNS. Podpredsedníčka národniarov Anna Belousovová je presvedčená, že aj koalícia by mala mať jedného spoločného kandidáta. "Bolo by vhodné netrieštiť svojich voličov." Ani SNS, ani Smer však zatiaľ o prezidentskej podpore nehovorili. Vicepremiér Dušan Čaplovič by privítal, keby Gašparoviča opäť podporili. Projekt spoločného kandidáta pritom môže narušiť líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Ten sa podľa viacerých pozorovateľov chystá o najvyšší post v štáte zabojovať opäť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:31