StoryEditor

Zima sa hrá, všade má inú tvár

07.01.2008, 23:00

Ľad, sneh a lavíny. Tak to v súčasnosti vyzerá v rôznych oblastiach na Slovensku. Kým na juhu sa ľudia mohli vybrať do práce na korčuliach, zimné strediská na severe majú veľmi dobré podmienky na lyžovanie, väčšinou však len na technickom snehu. Čerstvého snehu napadlo len miestami. Chudobnejšia nádielka bola v Belianskych Tatrách, o čosi bohatšia napadla v Nízkych Tatrách, do 20 cm.
Naopak, predčasne sa skončila prevádzka lyžiarskeho strediska v Parihuzovciach v Sninskom okrese. Nedostatok snehu a pokazené zariadenie umelého zasnežovania ho zavreli počas hlavnej sezóny. Správca strediska uviedol, že oprava bude možná až v letných mesiacoch.
Horská záchranná služba v Jasnej upozorňuje na nebezpečenstvo stredne veľkých doskových lavín. Sneženie a silný vietor na horách však lavínové nebezpečenstvo stupňujú. Vo vysokohorskom teréne Tatier hrozí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V oboch Fatrách sa riziko lavíny pohybuje na úrovni prvého stupňa. Snehová pokrývka je na ojedinelých extrémnych strmých svahoch len mierne spevnená. Možný je teda výskyt menších doskových lavín pri veľkom mechanickom zaťažení. Horská záchranná služby odporúča vysokohorské túry. Vyjsť si na hrebeň nebude však v týchto dňoch príjemná prechádzka. Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 15 cm nového snehu. Ten previeva vietor na záveterné svahy, kde vytvára menej stabilné snehové dosky, preveje alebo vankúše.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:18