StoryEditor

Opozícia chce stínať hlavy

05.11.2007, 23:00

Opozícia chce vedeniu Národnej rady SR spočítať "prešľapy" na pôde parlamentu. KDH včera navrhlo odvolať podpredsedu Národnej rady Miroslava Číža. Podobný osud možno čaká aj predsedu parlamentu Pavla Pašku. Protesty vyvolal pochybný postup vedenia snemovne pri tvorbe novely zákona o sociálnom poistení. Poslanci v tomto predpise minulý týždeň schválili dve pravidlá, ktoré si odporujú. Legislatívny nezmysel vytvorila poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD), keď dala hlasovať o pozmeňujúcom návrhu poslankyne Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) a poslanci, ktorí následne protichodný text schválili.
Za normálnych okolností mali poslanci vrátiť zákon ešte v parlamente do druhého čítania, prípadne po jeho schválení nechať prezidenta Ivana Gašparoviča, aby právnu "mačkomyš" vrátil do parlamentu na opravu. Politici však dohodli iný postup. Legislatívny odbor Národnej rady SR pozmeňujúci návrh poslankyne SDKÚ-DS do textu zákona nezapracoval. "To je nezmysel, to môžeme parlament zavrieť, načo by sme hlasovali," protestuje poslanec Daniel Lipšic (KDH). Hnutie preto vyčíta Čížovi vyjadrenia, že pozmeňovací návrh opozície do novely zákona o sociálnom poistení nemá byť zahrnutý. "Spochybnil základné princípy parlamentnej demokracie," tvrdia kresťanskí demokrati.
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda zase vyzval Pavla Pašku, "aby sa nepohrával so základnými pravidlami demokracie a rešpektoval ústavu". Ak predseda parlamentu podpíše oklieštený zákon, Dzurinda bude iniciovať mimoriadne rokovanie parlamentu s návrhom na odvolanie Pašku z funkcie. O osude rozpornej novely včera rokovala aj stála komisia parlamentu pre ústavu. "Priklonili sme sa k názoru, že sa zapracujú oba texty a zákon sa postúpi hlave štátu, kde možno predpokladať vrátenie na opätovné prerokovanie," uviedol pre HN člen komisie z Ústavu štátu a práva SAV Eduard Barányi. Paška včera potvrdil, že znenie dôchodkovej novely, ktoré nezohľadnilo schválený pozmeňovací návrh opozície, vyplynulo z nevyhnutnosti zverejniť ho do troch dní od schválenia zákona. Prezident Ivan Gašparovič bude teraz musieť rozhodnúť o ďalšom osude dôchodkovej novely do 15 dní od jej doručenia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:14