StoryEditor

Slota: My vieme bojovať a budeme bojovať

03.06.2009, 14:55
Diabolské plány revanšistov, karpatský zbojník, či persona non grata. Toto je len niekoľko výrokov na adresu Viktora Orbána z úst Jána Slotu (na snímke), ktoré zazneli na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu zvolanej kvôli Orbánovým výrokom.
Vystúpenie Jána Slotu bolo prehľadom výrokov Viktora Orbána v spojitosti s maďarskou menšinou. Podľa Slotu je veľa politicky chorých ludí, ktorí sa neuspokoja s výsledkami 1. a 2. svetovej vojny "a chcú nám zobrať to, čo je naše." Orbán má podľa Slotu protieurópsky cieľ a snaží sa ho dosiahnuť v spolupráci s SMK.

Líder národniarov kritizoval médiá, ktoré "ostošesť" uverejňujú jeho výroky, ale to už nikdy nedodajú, že iba reaguje na dianie v Maďarsku. "Hon na Jána Slotu je tvrdší ako hon na, s prepáčením ani neviem na koho," povedal. Ján Slota tvrdí, že politika Viktora Orbána je systematická. "Nepretierajme oči dlho, lebo nám niekto do nich naleje kyselinu," hovorí Slota.

Diabolské plány
Orbán má podľa Slotu diabolské plány a snaží sa vyňať časť občanov spod ústavnosti slovenských zákonov, pričom SMK s ním spolupracuje. "Vieme bojovať a budeme bojovať," odkázal predseda strany. Podľa neho sa nesmieme uspokojiť s tým, že ide len o pravicový extrém. "Ak ide o Maďarov, maďarstvo a oživenie iredenty, čert ako diabol," hovorí Slota. Orbán bude mať podľa neho po voľbách ústavnú väčšinu so stranou Jobbik a "potom nastane maďarský čardáš v európe," povedal.

"Zobuďme sa a buďme nielen ostražití, ale aj svorní, lebo tá hrozba je ako vírus chrípky. Nevidíte ho, ale zbadáte ho, až ked vás napadne."
Orbánova politika je podľa Slotu nebezpečná pre celú Európu. Ako dodáva, je zrejmé, že Orbán sa pred ničím nezastaví a je to fanatik. "Silou mocou sa usiluje o titul karpatský zbojník."

SMK mimo zákon
Slota navrhol vyhlásiť Viktora Orbána za personu non grata, aby nikdy nemohol prekročiť hranice Slovenska. Ako dodal predseda národniarov, na lavici obžalovaných vedľa Fideszu, Jobbiku a Maďarskej Gardy má svoje miesto aj SMK. Predseda národniarov predstavil aj návrhy svojej strany v súvislosti s maďarskou menšinou a Viktorom Orbánom. Medzi nimi je prijatie zákona na ochranu republiky a zmena trestného poriadku SR, aby propagácia veľkého Maďarska, či snahy o zmenu hraníc po 1. a 2. svetovej vojne boli trestným činom.

Okrem toho spomenul zaviesť vo vzťahu k maďarskej menšine princíp reciprocity, to znamená, aby to, čo majú Slováci v Maďarsku mali aj Maďari na Slovensku. Na záver spomenul aj postaviť SMK mimo zákona, lebo je riadená Maďarskou republikou. Podľa neho by každá jedna menšina mala byť v parlamente zastúpená jedným poslancom. Medzi ďalšie nimi navrhované opatrenia patria povinné maturtiné skúšky zo slovenčiny, povinné prijímačky na slovenské školy v slovenčine, či povinnosť certifikátu štátnych zamestnancov zo slovenčiny.

Osudné slová
Koncom mája sa predseda maďarského Fideszu Viktor Orbán stretol v Ostrihome s predstaviteľmi SMK. Práve tam mali odznieť sporné výroky z úst expremiéra. Povedal, voľby do EP na päť rokov určia váhu Maďarov v Bruseli. "Nezabudnite, v hlasovacej kabínke bude každého Maďara očakávať iný Maďar spoza hraníc," odkázal Maďarom. Jeho slová vyvolali kritiku najprv od vládnych strán Smer-SD a SNS ale v utorok sa k nim pridali aj opozičné strany SDKÚ-DS a KDH, ktoré Orbánove slová tiež odsúdili.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:06