StoryEditor

Kaliňák nechce alibistických policajtov, ktorí kvôli chybe radšej nekonajú

07.11.2007, 14:35
Autor:
TASRTASR
Polícia nechce mať 21 400 alibistických policajtov, ktorí prídu k občanovi s tým, že vykonajú všetko pre jeho bezpečnosť, ale z obavy pred svojou chybou neurobia radšej nič.

Na margo sobotňajšieho zásahu kukláčov v nitrianskom podniku to po dnešnom rokovaní vlády povedal minister vnútra Robert Kaliňák.
"Je tu aj druhá možnosť, kde sa snažíme razantne konať voči všetkým extrémistom. Tu môžu vzniknúť aj chyby a na to je tu inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá vždy nezávisle prerokuje každé takéto konanie," vysvetlil minister s tým, že chce, aby policajti zakročili vždy, ak majú podozrenie.
Na otázku, prečo sú útoky v Nitre, kde došlo 6. októbra pred Klubom Stará pekáreň k bitke, ktorej účastníkov svedkovia označovali ako extrémistov, stále klasifikované ako výtržnosť a nie práve ako extrémizmus, odpovedal minister slovami, že každý z extrémistických činov vykazuje aj inú zložku, ktorá je kvalifikovateľná okamžite, ako je ublíženie na zdraví, či výtržníctvo. "Až v priebehu samotného konania vieme dokázať, či vykazuje prvky takého podtónu. Pretože v prípade, ak dôjde k bitke medzi extrémistom a neextrémistom, nie vždy môže byť dôvodom extrémistický motív," konštatoval Kaliňák.
Zároveň podotkol, že nechce robiť mediálnu politiku na tom, že polícia zavrie 50 ľudí, následne všetkých pustí a nikdy nebudú odsúdení. "Našim záujmom je, aby sme kvalitne spracovali trestné konanie a až budeme pred podaním obžaloby, vtedy sa poďme pýtať, kde sme urobili alebo neurobili chybu a či sme to dostatočne vyšetrili," uviedol s dodatkom, že ho teší v súčasnosti zvýšená citlivosť na takéto útoky, ako aj lepšia komunikácia medzi políciou a svedkami.
Minister pripomenul, že v prípade chyby polície nemá problém sa ospravedlniť, pričom poukázal na prípad sprejera, voči ktorému policajti zasiahli, aj keď mal povolenie. "Ja som sa s tým chlapcom stretol a ospravedlnil sa mu," dodal.
Spomínaný víkendový zásah polície v nitrianskom rockovom klube naOZZaY preverí aj policajná inšpekcia. Kukláči rozbili pri tomto pery flautistovi českej kapely Votchi, ktorá tam práve koncertovala. Podľa nitrianskej krajskej policajnej hovorkyne Renáty Čuhákovej hudobník pri akcii neposlúchol výzvy polície a hral ďalej.
Polícia taktiež tvrdí, že v minulosti boli v klube opití mladiství, aj pre to do neho v sobotu vtrhla. Prípadom sa už zaoberá ministerstvo vnútra. Ako povedal hovorca ministerstva Erik Tomáš, inšpekcia posúdi, či bol zásah primeraný a v súlade so zákonom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:27