Prüger-Wallnerova záhradaTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Bratislava otvorila záhradu v Horskom parku, rozširuje obľúbené Korzo

04.06.2021, 18:35
Autor:
TASRTASR
V Prüger-Wallnerovej záhrade budú bývať aj kultúrne a komunitné podujatia. Záhrada bude tiež súčasťou júnového podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad.

Mesto Bratislava v piatok slávnostne otvorilo Prüger-Wallnerovu záhradu v blízkosti Horského parku, pri Havlíčkovej a Nekrasovovej ulici. Plánuje v nej vytvoriť komunitnú záhradu a centrum pre deti, školákov a rôzne školské a mimoškolské aktivity. Všetky nové prvky by mali byť pre verejnosť sprístupnené do jesene tohto roka.

Záhrada bude od tohto víkendu pre ľudí prístupná každý deň, nielen počas víkendov, ako to bolo doteraz.

"Otvorením Prüger-Wallnerovej záhrady sprístupňujeme pre Bratislavčanov a Bratislavčanky 2,5 hektára nového parku. Rozširujeme tak obľúbenú lokalitu Korzo Horský park, kde budú môcť rodiny s deťmi, ale aj športovci či návštevníci plnohodnotne stráviť celý deň. V areáli záhrady pripravujeme program a aktivity, ktoré budú prepájať ľudí všetkých vekových kategórií," povedal bratislavský primátor Matúš Vallo.

Pri revitalizácii prírodného areálu sa prihliadalo na zachovanie biotopu mokradí. Záhrada je podľa mesta ideálna na komunitné využitie a ponúka možnosti, ktoré Horský park nemá.

Snahou samosprávy je preto vytvoriť tam priestor na oddych, vzdelávanie a komunitný život. Súčasťou je aj komunitná záhradka, kde sa uplatnia zásady prírodného pestovania.

Od začiatku júna tam rekonštruujú domček a skleníky, kde by mali vzniknúť komunitné centrum a ekocentrum či letná čitáreň s expozíciou. O konečnej podobe skleníkov sa ešte vedie diskusia. "V jednom zo skleníkov bude priestor na odpočinok v kombinácii s výstavou. V ostatných skleníkoch by mala pribudnúť možnosť pestovať drobné ovocie a zeleninu. Všetky nové prvky plánujeme pre verejnosť sprístupniť do jesene tohto roka," priblížila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

V Prüger-Wallnerovej záhrade budú bývať aj kultúrne a komunitné podujatia. Záhrada bude tiež súčasťou júnového podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad.

Hlavné mesto začalo rozvíjať projekt revitalizácie záhrady v máji 2020. Práce však zabrzdila pandémia. V prvej fáze čistili hrubo zarastený a neprístupný areál. Nasledoval mobiliár, prvky na zachovanie biodiverzity, vysádzanie nových stromov, kvetinovýchzáhonov, detské ihrisko a komunitná záhrada.

Motiváciou na prvú fázu sprístupnenia záhrady koncom minulého roka bola pandémia, keď sa násobne zvýšil záujem ľudí tráviť čas v prírode.

01 - Modified: 2023-02-15 15:42:42 - Feat.: - Title: HN24: BVS začína s rekonštrukciou vodojemu Baránok neďaleko Horského parku 02 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 03 - Modified: 2022-04-12 12:57:08 - Feat.: - Title: Vyjadrenie Čaputovej po stretnutí s vedením Únie miest Slovenska 04 - Modified: 2022-04-01 12:00:58 - Feat.: - Title: Vallo chce obhájiť svoj post. Strana Team Bratislava požiadala o registráciu 05 - Modified: 2022-03-05 08:32:32 - Feat.: - Title: Vallo: V Bratislave pripravujeme pre utečencov veľkokapacitné centrum pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. apríl 2024 01:49