Šéf ÚVO Miroslav HlivákTASR
StoryEditor

ÚVO sa ohradil voči tvrdeniam samospráv o svojvoľných pokutách

04.06.2021, 16:42
Autor:
TASRTASR
Mestá a obce tvrdia, že tisíce nájomných bytov nadobudli podľa schémy Ministerstva dopravy a výstavby a Štátneho fondu na rozvoj bývania.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa ohradil voči vyhláseniu samospráv. V ňom zástupcovia 26 obcí a miest na piatkovom stretnutí v Šali kritizovali úrad za vysoké pokuty. Tie dostali za spôsob, akým boli do majetku samospráv prevedené nájomné byty postavené s podporou štátu a Štátneho fondu na rozvoj bývania (ŠFRB).

Mestá a obce tvrdia, že tisíce nájomných bytov nadobudli podľa schémy Ministerstva dopravy a výstavby a ŠFRB. No napriek tomu ich ÚVO začal sankcionovať drakonickými pokutami, dosahujúcimi desiatky až stovky tisíc eur pre každú samosprávu.

Vynáša svojvoľne rozsudky a ide ešte ďalej. Podal na súd návrhy na určenie neplatnosti zmlúv na takto nadobudnuté bytovky. V prípade, že by súd rozhodol tak, ako navrhuje ÚVO, existuje reálna hrozba vysťahovania tisícov občanov na ulicu,“ zdôraznili predstavitelia samospráv.

ÚVO pripomenul, že svojou činnosťou dohliada na to, či mestá a obce vyhlasujú súťaže tak, aby nákupy boli prístupné čo najširšiemu okruhu podnikateľov a verejné peniaze boli vynakladané účelne.

Práve na to má slúžiť otvorená súťaž v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a nie nákupy bytov bez otvorenej a čestnej súťaže alebo iba súťaže na „oko“, ktoré sú šité na mieru konkrétnym subjektom. Práve v otvorenej súťaži je možné zabezpečiť výstavbu bytov v požadovanej kvalite, za objektivizované ceny získané v čestnej súťaži,“ reagoval predseda úradu Miroslav Hlivák.

Ako pripomenul, ÚVO je opakovane napádaný za rozhodnutia v prípade výstavby nájomných bytov, pretože v minulosti zistil viaceré porušenia zákona o verejnom obstarávaní.

Výklad zákona je v prípade obstarávania nájomných bytov konštantný už od roku 2006. Usmernenia sú tiež, spolu s rozhodnutiami úradu, v súlade s rozhodnutiami Súdneho dvora Európskej únie. Napriek tomu sú desiatky usmernení a upozornení úradu niektorými mestami a obcami na Slovensku ignorované a úrad je mylne vnímaný ako nepriateľ výstavby nájomných bytov,“ povedal Hlivák.

Podľa jeho slov úrad neustále podáva pomocnú ruku každej obci a mestu, ak požiadajú o výklad zákona ešte pred obstarávaním. „Namiesto toho mnohé z nich radšej napádajú rozhodnutia úradu na súde. Úrad v tejto veci opakovane komunikoval aj s ministerstvom dopravy, ZMOS-om, NKÚ či Úniou miest Slovenska, a navrhol viaceré riešenia. Upozornili sme, že niektoré mestá a obce v minulosti urobili sériu krokov, ktorými zúžili, či de facto znemožnili férovú a otvorenú súťaž. Pritom používať súťaž je ich povinnosťou, keďže na ne používajú verejné peniaze,“ zdôraznil Hlivák.

Predseda ÚVO tiež dodal, že obviňovanie úradu z vyrábania problémov mestám a obciam pri výstavbe nájomných bytov vníma s politickým podtónom.

ÚVO je nezávislý, kontrolný orgán, pracuje odborne, podľa zákona. Ak nás niekto neprizve na debaty, v ktorých je ÚVO osočovaný za prácu, ktorá je jeho povinnosťou, vnímam to ako zbabelé a politicky motivované. My nezastupujeme záujmy politických strán, ale dodržiavanie zákona a strážime verejné peniaze,“ dodal Hlivák.

01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 03 - Modified: 2024-04-05 10:12:35 - Feat.: - Title: Rezort vnútra má samosprávam za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť takmer stotisíc eur 04 - Modified: 2024-03-19 12:33:30 - Feat.: - Title: Obce a mestá môžu žiadať o financie na lepšiu ochranu pred kyberútokmi. Dokedy je to možné? 05 - Modified: 2024-03-18 09:05:24 - Feat.: - Title: Vodárenská spoločnosť vníma výzvu samospráv pozitívne, požiadavkami sa bude podrobne zaoberať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:39