TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Mikulec: Výpovede otvorene a veľmi jasne popisujú éru vládnutia Fica a Pellegriniho

04.06.2021, 11:26
Autor:
TASRTASR
Minister vnútra hovorí o zúfalých snahách a pokusoch opozície, ktoré sú podľa neho prejavom nervozity.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nevidí dôvod na odchod z funkcie v čase, keď vláda napĺňa to, čo deklarovala pred voľbami a orgány činné v trestnom konaní odkrývajú zločineckú sieť na najvyšších úrovniach štátu.

​Reagoval tak na výzvu na odstúpenie od mimoparlamentnej strany Hlas-SD, v ktorej pôsobia viacerí nezaradení poslanci. Odvolávanie Mikulca chce navrhnúť aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Výzvy na odchod prišli v súvislosti so situáciou v silových zložkách a po štvrtkovom zadržaní riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa.

"Snahu opozície o moje odvolanie vnímam ako posledný pokus o záchranu všetkých, ktorí sú momentálne podozriví z trestnej činnosti. Heslo 'padni komu padni' v tomto momente získava skutočne zásadný význam," uviedol minister vnútra v stanovisku, ktoré poskytla riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

Minister vnútra hovorí o zúfalých snahách a pokusoch opozície, ktoré sú podľa neho "zrejme prejavom nervozity z neustále sa odkrývajúcich nových a nekalých praktík predošlej vlády tak, ako o tom dnes vypovedajú mnohí obvinení."

Expremiéri Peter Pellegrini, nezaradený poslanec a líder Hlasu-SD, a Robert Fico by sa podľa Mikulca mali skôr zamýšľať nad vyvodením vlastnej zodpovednosti po výpovediach, ktoré "otvorene a veľmi jasne popisujú éru ich vládnutia".

Poukázal pritom na medializovanú časť výpovede obvineného bývalého policajného funkcionára Bernarda Slobodníka, ktorá hovorí o úplatkoch a dianí v bezpečnostných zložkách, ale aj iných sférach, ktoré pre mnohých znemožnili prístup k právu.

Za Mikulcom stojí aj koaličná SaS. Návrh Smeru-SD na jeho odvolávanie považuje za snahu "ochrániť svojich kumpánov pred rukou spravodlivosti". Stanovisko SaS poskytol hovorca hnutia Ondrej Šprlák.

"Minister vnútra Roman Mikulec sa zúčastnil na dnešnom poslaneckom klube SaS, kde zodpovedal všetky otázky súvisiace s aktuálnym dianím. Strana SaS plne stojí za ministrom Mikulcom," uviedla strana.

Smer-SD chce budúci týždeň podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR na odvolanie ministra vnútra. Strana chce, aby sa mimoriadne rokovanie konalo až počas riadnej schôdze, ktorá je plánovaná podľa harmonogramu od 15. júna.

Odvolávať Mikulca chce opozícia v súvislosti so situáciou v silových zložkách. Na odchod z funkcie ho už vyzvali aj nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD. Minister dôvod na odchod nevidí.

01 - Modified: 2021-06-01 07:40:11 - Feat.: 0 - Title: Tajná správa SIS o ovlyvňovaní vyšetrovania: Mikulec pusunul informácie inšpekcii 02 - Modified: 2021-06-03 11:15:44 - Feat.: 0 - Title: Fico chce navrhnúť odvolávanie Mikulca. Dôvodom je aj zadržanie šéfa inšpekcie 03 - Modified: 2021-06-03 15:12:25 - Feat.: 0 - Title: Mikulec dá po potvrdení závažných skutočností návrh na odvolanie šéfa inšpekcie
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:54