StoryEditor

Podľa Csákyho nenesú zodpovednosť za cirkus v NR SR

30.01.2008, 17:58
Autor:
SITASITA

Opozícia nenesie podľa predsedu SMK Pála Csákyho žiadnu zodpovednosť za cirkus, ktorý sa dnes udial v parlamente. "Možno nás dnes chceli otestovať, či to myslíme vážne. Myslíme to vážne, aj zajtra aj pozajtra," dodal Csáky s tým, že v demokracii sa riešia problémy rokovaniami, v diktatúre silou. Predseda parlamentu Pavol Paška a premiér Robert Fico sa správajú nedôstojne a prezident Ivan Gašparovič na poslaneckom grémiu nepochopil, o čo ide. "Zdá sa, že nemá autoritu, aby koalíciu nejakým spôsobom usmernil," poznamenal Csáky na spoločnej tlačovej besede lídrov opozície.
Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda zdôraznil, že Lisabonská zmluva nie je ohrozená, ohrozená je úroveň demokracie na Slovensku. Dve z troch opozičných strán nemajú s obsahom zmluvy problém a chcú za ňu hlasovať, dodal. "To s čím máme problém, je spôsob, akým uplatňuje vládna väčšina svoju moc, arogancia, ktorá stále viacej narastá."
Dzurinda ďalej povedal, že opozícia navrhla na poslaneckom grémiu konštruktívne riešenie - preložiť hlasovanie o zmluve na marcovú schôdzu. Tým by sa získal čas na dohodu o kompromisnom návrhu tlačového zákona, čo požadujú opozičné strany. "Je mi ľúto, že predseda parlamentu namiesto konštruktívneho riešenia zvolil konfrontáciu," povedal Dzurinda. Postup, ktorý zvolila koalícia, je podľa neho krokom k dehonestácii Lisabonskej zmluvy
Predseda KDH Pavol Hrušovský z toho, čo sa dnes na pôde parlamentu odohralo, sa necíti byť ani víťazom, ani porazeným. Je skôr sklamaný, že na Slovensku prestal existovať politický dialóg aj v tak vážnych otázkach, ktoré presahujú jeho hranice. "Keď zatvoria opozícii ústa, keď namiesto dialógu bude násilie, keď po opozícii prídu na rad médiá, tak nakoniec príde na rad občan a sme v totalite ani sa nenazdáme," doplnil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.
Opozícia podľa svojich lídrov diskutuje o situácii so svojimi zahraničnými partnermi, rovnako plánuje stretnutia aj s diplomatmi európskych krajín v Bratislave. O situácii sú prostredníctvom europoslancov informovaní aj v Európskom parlamente.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:55