StoryEditor

"Otec určite prehovorí," odkazuje syn vodiča autobusu

24.02.2009, 23:00

Ján Minarovič, vodič autobusu smrti, v ktorom zahynulo na nechránenom železničnom prejazde v Polomke 12 ľudí, v pondelok údajne opustil traumatologické oddelenie Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Tu sa po nehode liečil. V celej nemocnici, kde vládne prísne informačné embargo v súvislosti s hospitalizovaným vodičom, nám informáciu potvrdili, podľa iných zdrojov sa však vodič aj naďalej v nemocnici lieči.

Pustý dom
V Horných Ozorovciach, mestskej časti Bánovce nad Bebravou, v ktorej Minarovič býva so svojou rodinou, vládne smútok a mŕtve ticho. Na každom kroku cítiť dozvuky autobusovej tragédie. V rodinnom dome na okraji ulice sú stiahnuté žalúzie a pri bráne smutno kňučí psík. V dome býva Ján Minarovič s manželkou, dvoma synmi a dcérou. Momentálne je však dom pustý a Jána Minaroviča údajne od sobotňajšej tragédie nikto v dedine nevidel.

"Je na psychiatrii v Trenčíne," tvrdí Juraj Pastorek, starosta Horných Ozoroviec. "To o jeho prepustení z liečenia bola iba kačica," hovorí ďalej. "Vy by ste prepustili človeka v takom zúfalom stave z liečenia?" pýta sa vzápätí. Starší muž však hovorí, že ho ráno videl, ako ho viezli príbuzní na chalupu do neďalekej dediny.

Pastorek namrzene kýva rukou. Tvrdí, že bol za ním dokonca v nemocnici, pacient, ktorého strážili policajti, však okrem najbližších nikoho k sebe neprijíma. "Ani mňa neprijal, aj keď sme starí kamaráti."

Pred miestnym kultúrnym domom v Horných Ozorovciach už Pastorek vyvesil oznam s menami obetí. Dedinčania sa pri ňom prežehnávajú a modlia. "Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch," rezignovane vzdychá starší muž. Aj v Bánovciach nad Bebravou cítiť tragédiu na každom kroku. Celý deň znie z mestských reproduktorov smútočná hudba, na streche mestského úradu veje čierna zástavka, pred mestským úradom sa od rána do večera schádzajú ľudia a zapaľujú sviečky.

Pri pietnom mieste plače aj Július Kusý. "V autobuse mi zahynul synovec aj jeho manželka. Bol mi ako vlastný syn, tu neďaleko má firmu," narieka.

Zajtra bude rozlúčka
Smutno je aj vo firme Jána Minaroviča. Momentálne ju však vedie jeho syn Radovan. "Skutočne neviem, čo sa prihodilo na prejazde," tvrdí Radovan Minarovič. Hovorí, že od sobotňajšej tragédie so svojím otcom ešte nehovoril na túto tému. "Otec ešte nie je schopný rozhovoru, len čo to bude možné, určite sa vyjadrí. Všetci sme sa pozostalým už ospravedlnili, otec sa určite vyjadrí aj k nehode." Kde sa momentálne nachádza jeho otec, o tom syn hovoriť nechce.

S obeťami tragickej nehody sa Bánovčania rozlúčia vo štvrtok pred mestským úradom. Na spoločnom pietnom akte sa má zúčastniť aj premiér Róbert Fico.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:19