StoryEditor

Radšej Bugár ako Csáky, odkazujú rivalom strany

10.06.2009, 00:00

Most Bélu Bugára alebo SMK Pála Csákyho? Vyšší koaličný potenciál pre prípadnú budúcu voľbu sa v tejto chvíli črtá novej strane, ktorej vznik včera oficiálne potvrdila skupina odídencov z opozičnej SMK. Niektoré parlamentné strany už teraz odkazujú -- skôr Bugár ako Csáky.

Bugárov dištanc
"Pre mňa je pre dialóg a hľadanie východísk, aj keď sa nezhodneme v mnohých otázkach, vždy bližší ako pán Csáky," vyhlásil včera pre HN o Bugárovi podpredseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Dušan Čaplovič. Ocenil Bugárov dištanc od predsedu maďarskej strany Fidesz Viktora Orbána a jeho výrokov, čo Csáky jednoznačne neurobil. Samotný Bugár zatiaľ o spolupráci s inými stranami hovoriť nechce.

Podpredsedu Smeru Čaploviča však sklamal Bugárov postoj k inaugurácii prezidenta, keď oznámil, že sa na nej nezúčastní. To považuje za zlý úvod. "Či je toto naozaj skutočný most, ak neprídu na inauguráciu? Očakával som práve od pána Bugára viac ústretovosti." Dodáva však, že ak by "bugárovci" ostali verní prvotnej myšlienke svojej strany založenej na spájaní Maďarov a Slovákov, bolo by to pozitívne. "Nemôžem hovoriť za celú stranu, ale ja takýto krok ponuky spolupráce môžem len privítať."

Rovnaké podhubie?
Naopak, ďalšie koaličné strany SNS a ĽS-HZDS v Bugárovej strane nevidia nič nové. Národniari Jána Slotu sú večnými rivalmi maďarských strán v národnostnej otázke a podľa vyjadrení predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja to tak ostane aj naďalej. "Nepredpokladáme prevratnú zmenu v politike tejto novovznikajúcej strany. Ťažko preto predpokladať, že by sme mohli byť so stranou Most partnermi." Podobný názor má aj poslanec ĽS-HZDS Milan Urbáni -- hovorí o rovnakom podhubí strany Most a SMK. "Vonkajší prejav možno bude trochu iný, ale neočakávam, že budú fungovať na inej báze ako SMK a bude to znovu nacionalistická strana. Rád by som sa mýlil."

Najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS odmietla Most a ich možnú spoluprácu komentovať. "Je to vnútorná vec SMK. K štiepeniu SMK sa nebudem vyjadrovať, podobne ako sa nevyjadrujem k vývoju v iných stranách," hovorí predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš.

Konkrétnejší sú kresťanskí demokrati. Šéfka poslancov KDH Mária Sabolová tvrdí: "Výmenu Csákyho za Bugára na čele SMK, ku ktorej došlo v roku 2007, cítiť. Politika počas predsedovania pána Csákyho sa viac viedla v rovine postavenia maďarskej otázky ako vecného problému." Zatiaľ si nevie predstaviť užšiu spoluprácu. "Pokiaľ nebudú parlamentnou stranou, bude ťažko uzatvárať nejaké dohody. Chce to svoj čas, kým budú normálny zaregistrovaný politický subjekt."

Čakanie na slávu
Politológ Peter Horváth zatiaľ slávu Mostu nepredpovedá. Podľa neho budú prvou vážnou skúškou decembrové regionálne voľby do VÚC. Dovtedy môžu "bugárovci" využiť čas na získavanie voličov, čo nebude jednoduché. "Volič SMK je dosť konzervatívny, je mu jedno, kto je predseda, volí značku. A bugárovci majú problém, že zatiaľ môžu len sľubovať, no reálne nemôžu nič ovplyvniť." Ak sa však Most dostane na budúci rok do parlamentu a tiež aj SMK, Horváth v Bugárovej strane vidí väčší koaličný potenciál ako v Csákyho.

01 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Nemecku zmenili zákon 02 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnet? Ani jeden!
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:38