StoryEditor

Neporiadni vodiči zaplatia mastné pokuty

13.05.2009, 00:00
Porušovanie dopravných predpisov môže vyjsť vodičov na Slovensku výrazne drahšie než doteraz. Polícia sa totiž rozhodla, že bude od hriešnikov pýtať pokuty na úrovni horných sadzieb stanovených zákonom. Za alkohol za volantom tak "nebude problém" prísť aj o celý mesačný plat.

Najtvrdšie postihy budú vodičov čakať v Žiline. Pokuta za jazdu pod vplyvom alkoholu sa môže vyšplhať až na 1 300 eur, čo je zhruba dvojnásobok mesačného platu priemerne zarábajúceho Slováka. "Máme stanovenú individuálnu sadzbu za požívanie alkoholu, kde hrozí pokuta od 150 až do 1 300 eur a zákaz činnosti až do 5 rokov. To rozpätie je vysoké,“ vysvetlil zástupca krajského riaditeľa Ivan Špánik.

Mastné pokuty už padli
Tvrdí, že sprísňujú pokuty aj za prekročenie rýchlosti, jazdu na čerenú či odmietnutie podrobiť sa dychovej skúške. "Nebudú pod spodnou hranicou. Za odmietnutie dychovej skúšky zákon ukladá pokutu od 300 eur a zákaz činnosti na jeden rok. My sme ju stanovili na 500 eur a dva roky. Opakovanému priestupcovi hrozí pokuta od 900 eur a zákaz na tri roky,“ hovorí Špánik.

Cieľom žilinskej polície je, aby bolo čo najviac policajtov v teréne. Od januára totiž zaevidovali 20-tisíc priestupkov týkajúcich sa prekročenej rýchlosti a vyše 600 priestupkov súvisiacich s alkoholom. Niektorí už platili aj "mastné“ pokuty. Raritou bol vodič v obci Hubová, ktorý od policajtov zinkasoval pokutu 650 eur. Cez dedinu totiž jazdil rýchlosťou až 149 km/h.

"Choďte až po strop!“
Aj ostatné kraje plánujú sprísňovanie pokút. V týchto dňoch pracujú na tom, aby si nastavili vlastný spôsob pokutovania. Policajný viceprezident Stanislav Jankovič im odporučil využívať hornú sadzbu stanovenú zákonom. V Bratislave sa riadia podľa toho. "Zvýšili sme minimálnu sadzbu. Odporúčame policajtom zvýšiť pokuty za skutočne závažné priestupky, akými sú nebezpečné predchádzanie, vysoká rýchlosť, alkohol, odmietnutie dychovej skúšky či útek z miesta nehody,“ povedal riaditeľ dopravného inšpektorátu Peter Vitek.

Tvrdí, že vodičov treba poučiť. "Vysoký počet vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu zrejme svedčí o tom, že sa nezľakli vysokých sankcií. Treba ich zvýšiť, aj čo sa týka zákazu činnosti,“ hovorí.
V Košickom kraji dávajú policajtom voľnú roku pri určení finančného trestu za priestupok. "Nech rozhodne policajt. Nenútim policajtov, aby vyberali. Na to slúži sadzobník. Kde však vyberať treba, tak treba,“ uviedol košický policajný riaditeľ Juraj Bukuš.

Bezpečnosť na cestách chce zvýšiť aj prostredníctvom dopravných akcií zameraných na rýchlosť či jazdu na červenú. Tú už v súčasnosti natáčajú aj na kameru. "Našou úlohou nie je zistiť čo najviac priestupkov. Budem rád, ak nebudú vôbec. Chcem, aby boli policajti videní. Ak ich je vidieť, každý uberie z plynu,“ domnieva sa Bukuš. Tam, kde je policajt, je podľa neho priestupkov menej.

Civilné autá aj vrtuľníky
V Žilinskom kraji budú dohovory s policajtom možné len pri menej závažných priestupkoch. "Nemôžeme ich riešiť v situáciách, kde platí zákaz činnosti. To v žiadnom prípade,“ dodal zástupca Špánik. Do terénu chcú vyslať aj civilné autá, ktoré budú na priestupky vodičov dohliadať. Výnimkou nebudú ani vrtuľníky. Podľa jeho slov psychologický tlak na vodičov zaberá. Žilinský kraj sa totiž okrem alkoholu pasuje aj so zvýšenou úmrtnosťou na cestách.

Policajti chýbajú, kde treba
Dopravný analytik Ján Bazovský tvrdí, že pokuty a represia nápravu na cestách nikdy nepriniesli. Policajti by mali využívať aj iné možnosti. "Pravidelne vídať policajtov na miestach, kde situácia nie je až taká nebezpečná,“ skonštatoval. Rýchlosť často merajú na rovných úsekoch ciest. "Vodiči ich nestretávajú tam, kde by si to situácia z hľadiska bezpečnosti vyžadovala,“ dodal Bazovský.

Nepozdáva sa mu tiež, že niektoré druhy priestupkov sa automaticky presúvajú do správneho konania. "Je potrebné, aby rozlišovali, či ide o opakovaného priestupcu alebo nie. Je rozdiel, či raz za život prekročím rýchlosť o 30 km/h alebo nie. Je to nespravodlivé voči vodičom, ktorí spáchajú priestupok len z nepozornosti,“ povedal Bazovský.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:35