StoryEditor

Mikolaj chystá internetové prihlášky

13.01.2008, 14:39
Zaplatiť elektronický podpis všetkým maturantom, ktorí sa hlásia na vysokú školu. Túto možnosť zvažuje ministerstvo školstva -- opatrenie by zbavilo univerzity aj uchádzačov o diplom papierovačiek, ktoré súvisia s prihláškou na štúdium.

K štandardizovanej prihláške je často potrebné pripojiť overené vysvedčenia zo strednej školy, ocenenia zo súťaží, či v niektorých prípadoch lekárske potvrdenie. Všetky papiere je samozrejme potrebné poslať na každú vysokú školu, kde sa uchádzač hlási. Pošte sa dá vyhnúť len prostredníctvom internetu. Na posielanie uvedených dokumentov s elektronickým podpisom cez web je však nevyhnutný digitálny certifikát. Na Slovensku zatiaľ „neprerazil“.

Jednotlivca vyjde do tisíc korún ročne, masové využitie nemá. Rezort školstva nám výšku plánovaných výdavkov na opatrenie neposkytol, ale napríklad vlani maturovalo viac ako 50-tisíc študentov stredných škôl. Podľa hrubého odhadu sa teda výdavky môžu vyšplhať až na 50 miliónov korún ročne. Skôr ako budúci školský rok to však nebude.
Projekt elektronizácie prihlasovania na vysoké školy bol hotový už pred Vianocami, rezort ho však nechce zverejniť. „Na tomto projekte sa v súčasnosti pracuje,“ dôvodí hovorkyňa ministerstva školstva Viera Trpišová. Podľa informácií HN projekt počíta s viacerými alternatívami – všetko tiež môže ostať po starom. V ideálnom prípade sa študent prihlási na webový portál vysokých škôl, vyberie si program a vyplní prihlášku. Údaje spolu s prílohami zaheslované elektronickým podpisom pošle strednej škole. Škola formulár – vrátane známok na vysvedčení, úspechov na olympiádach, či výsledkov v externej maturite, overí – pripojí elektronický podpis a pošle vysokej škole. Tá môže údaje pohodlne „preklopiť“ do vlastnej databázy a nemusí ich prácne prepisovať z papierových tlačív. „Znamenalo by to elimináciu kvánt papierov,“ hovorí jeden z autorov projektu Jozef Dzivák. Vysoké školy by podobný postup len privítali. „Je to veľmi dobrá vec, ktorá však potrebuje čas, aby sa dostala do povedomia,“ vysvetľuje dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity P.J. Šafárika Pavol Sovák.

Systém by mal byť prepojený s centrálnym registrom študentov vysokých škôl, ktorý už funguje, a pripravovaným registrom študentov stredných a základných škôl. Ten chce ministerstvo spustiť po schválení školského zákona. „Najskôr je potrebné vytvoriť legislatívne prostredie,“ hovorí Trpišová.

Miliardy na informatizáciu
S vybudovaním dátového centra regionálneho školstva počíta aj Stratégia informatizácie regionálneho školstva, ktorú ministerstvo poslalo vláde v decembri 2007. Podľa tohto štvorročného plánu plánuje minister školstva Ján Mikolaj (SNS) s výdavkami takmer 11 miliárd korún, z toho na datacentrum chce vynaložiť 1,8 miliardy. Materiál okrem toho počíta s nákupom počítačov pre žiakov stredných a základných škôl  za 1,7 miliardy korún, nákup notebookov pre učiteľov za 800 miliónov korún, s nákupom softvéru za 1,2 miliardy korún. Výdavky za pripojenie na internet a vybudovanie školského intranetu majú dosiahnuť 2,2 miliardy. Peniaze by mali ísť čiastočne zo štátnej kasy a čiastočne z eurofondov.

Ako to funguje dnes
V súčasnosti prebieha prihlasovanie na vysokú školu „papierovou cestou“ cez poštu a pravosť kópií úradných dokumentov ,ako napríklad maturitného vysvedčenia, musí potvrdiť škola, matrika alebo notár. Niektoré vysoké školy motivujú uchádzačov, aby posielali údaje aj v elektronickej podobe – za nižší poplatok za prijímacie konanie. Po vyplnení a zaslaní elektronického formulára je však nutné ešte text vytlačiť, overiť a poslať s prílohami poštou na študijné oddelenie vybranej fakulty.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:44