StoryEditor

Treba známejšie mená

27.09.2007, 00:00

Vidíte priestor pre vznik pravicovej politickej strany Richarda Sulíka a Petra Pažitného?
-- Som v tomto veľmi skeptický. Pravicový priestor dostatočne pokrýva SDKÚ-DS, prikláňa sa k tomu aj KDH. Na to, aby sa mohli uchytiť, by mali mať viac ako päťpercentnú podporu. Museli by zaujať nielen programom, ale hlavne by museli získať na svoju stranu známejšie osobnosti ako sú páni Sulík a Pažitný. Vzhľadom na to, že to má byť pravicová strana, by tieto osobnosti mali byť relevantným konkurentom ľuďom ako sú Iveta Radičová, Eduard Kukan, Ivan Mikloš. Platí totiž trend, že sa uchytí najmä osobnosť, ktorá už predtým v politických kruhoch pôsobila.
Nepomohlo by im teda, ak by prebrali niektorých ľudí SDKÚ-DS?
-- Rozhodne áno, ale stálice SDKÚ-DS si uvedomujú, že to by nebola cesta. Nikto z veľkej desiatky SDKÚ-DS nie je natoľko odvážny, aby nasledoval neslávne odchody a trieštenie strany, ako to v minulosti urobili Ivan Šimko či Zuzana Martináková.
Má nový subjekt šancu osloviť pravicovo orientovaných voličov?
-- Nemyslím si pri súčasnom rozložení pravicových síl, že by na to mali šancu. Pravicový volič aj keď so škrípajúcimi zubami dá radšej hlas už zabehnutej politickej strane, ktorá má reálne šance dostať sa do parlamentu. Nepochybujem však o dobrom úmysle pánov Sulíka a Pažitného, že chcú rozšíriť okruh pravicových strán. Paradoxne to možno bude signál pre SDKÚ-DS, aby nezaspala na vavrínoch a zmobilizovala sa. Doteraz sa totiž nemuseli báť, že ľudia dajú hlas inej pravici.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:04