StoryEditor

Biskupom sa nepáči rozhodnutie súdu

26.12.2007, 23:00

Evanjelickí biskupi vyzývajú, aby sme neupierali iným to, čo nebolo upreté ani nám. Reagujú tak v pastierskom liste zboru biskupov, ktorý sa včera čítal v evanjelických chrámoch po celom Slovensku, na rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý sa týka právnej úpravy o umelom ukončení tehotenstva. "Je našou povinnosťou chrániť ľudský život, veď život je Boží dar, daný nám do vena," pripomínajú biskupi -- generálny biskup Miloš Klátik, biskup Západného dištriktu Milan Krivda a zástupca biskupa Východného dištriktu Jozef Havrila.

Úroveň ochrany života je podľa Zboru biskupov Evanjelickej cirkvi na Slovensku odrazom hodnoty, akú životu prisudzujeme. V pastierskom liste pripomínajú, že ako kresťanov ich rozhodnutie Ústavného súdu nepotešilo. "Priali by sme si aj inú než len veľmi rámcovú vetu v ústave, podľa ktorej "ľudský život je hodný ochrany už pred narodením". Nie sme zákonodarcovia, ale ako ľudia máme možnosť rozhodnúť sa pre život tam, kde sa takáto voľba ponúkne," píšu evanjelickí biskupi veriacim. To, že platné právo pripúšťa možnosť umelého ukončenia tehotenstva, podľa nich neznamená, že považuje takúto možnosť za správnu. Znamená to len toľko, že štát nebude umelé ukončenie tehotenstva postihovať. "Tým viac sa do popredia dostáva význam slobodného rozhodnutia, ktorého ťarchu z nás nesníme žiadny zákonodarca alebo pozemský sudca. A to sa týka rovnako žien aj mužov," píšu biskupi.

Ústavní sudcovia začiatkom decembra rozhodli, že interrupčný zákon nie je v rozpore s ústavou. Ženám tak ponechal právo, aby sa do dvanásteho týždňa tehotenstva mohli bez udania dôvodu rozhodnúť, či pôjdu na interrupciu. Zamietli tak podanie skupiny poslancov, ktorí tvrdili, že zákon nechráni ľudský život pred narodením tak, ako káže ústava. Podľa súdu sú však tvrdenia o chýbajúcej právnej ochrane neopodstatnené, právny poriadok ju zabezpečuje predovšetkým prostredníctvom ochrany tehotnej ženy. Naopak, piati sudcovia tvrdia, že podľa interrupčného zákona sa nenarodený ľudský život, kratší ako dvanásť týždňov, z hľadiska ochrany štátom ocitá v absolútnom vákuu. Na rozhodnutie ústavných sudcov sa čakalo rekordne dlho -- šesť rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:13