StoryEditor

Nových autolekárničiek niet. Výrobcovia nestíhajú

11.05.2009, 00:00

Nové autolekárničky, ktoré sú od mája povinnou výbavou, v lekárňach nedostať. Lekárnikom rovnako chýbajú aj karty prvej pomoci. Nové pravidlá pre vodičov zaviedla vyhláška z dielne ministerstva zdravotníctva. "Je to, žiaľ, bieda. Mali sme autolekárničky, ale za dve hodiny sa nám minuli. Ľudia chodia, naháňajú sa ohľadne kartičiek aj lekárničiek, ale nie sú. Čakáme na ne," povedala Elena Štanclová zo žilinskej lekárne Rafael. Tvrdí, že vodiči sa obávajú predovšetkým pokút. "Autolekárničky nie sú dostupné. Bola snaha ich objednať. Máme aj staršie s dobrou exspiráciou liekov, ale ľudia chcú oranžové," dodala.

Podobný problém majú aj v Košiciach. "O autolekárničky aj karty prvej pomoci je veľký záujem. Karty prvej pomoci sa nám tiež minuli," uviedla Mária Spišáková z košickej lekárne Torysa. Mnohí vodiči podľa nej zistili, že ich autolekárničky sú preexspirované. "Niektorí ich majú staré aj sedem rokov," dodala.

Hana Vrabcová z bratislavskej lekárne Harmónia čaká na novú dodávku. "Keby ich distribučné spoločnosti mali, tak ich beriem. Nestíhajú to plniť, pretože je o ne veľký záujem," povedala. Staré autolekárničky objednávať veľmi nechce. Tvrdí, že ľudia chcú oranžové.

Staré autolekárničky platia
Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Richarda Rašiho (Smer-SD) tvrdí, že problém s chýbajúcimi autolekárničkami a kartami prvej pomoci nie je na jeho strane. "Je to vecou výrobcov a následnej distribúcie. Nie je však dôvod na stres, pretože stále platí prechodné obdobie troch mesiacov, keď môžu vodiči kupovať aj staré autolekárničky," tvrdí hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Vyhláška vznikla na odporučenie Európskej únie, aby sa prešlo na jednotný systém autolekárničiek. "Vyhláška hovorí, že ak máte starú autolekárničku, môžete ju používať do dňa skončenia exspirácie. Do roku 2011 je dostatočný priestor, aby sa staré vymenili za nové," vysvetlila. V prípade, že si vodič kúpi staršiu autolekárničku, povinnosťou lekárnika je k nej priložiť kartu prvej pomoci.

Výrobcovia nestíhajú
Katarína Žilinčanová, špecialistka na nákup zdravotných pomôcok distribučnej spoločnosti Phoenix, hovorí, že výrobcovia sa na autolekárničky podľa novej vyhlášky nestihli pripraviť. "Nestíhajú ich vyrábať, pretože je po nich veľký dopyt. Objednávajú si ich aj autoservisy a pumpy," tvrdí.

Za chýbajúcu autolekárničku hrozí pokuta 60 eur. Polícia však tvrdí, že prísna nebude. "Nebude naša priorita. To však neznamená, že vodiči autolekárničky nemusia mať," hovorí policajný viceprezident Stanislav Jankovič. Ustúpenie od prísnych kontrol odôvodňuje nejednotným výkladom vyhlášky. "Máme iné priority -- ako je alkohol za volantom, rýchlosť, agresívna jazda či kamióny na diaľniciach." Vodiči po novom budú môcť počítať s vyššími pokutami za porušenie pravidiel na cestách. "Keďže priestupkov pribúda a agresivita na cestách pomaly začína narastať, musíme pritvrdiť aj my."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:17