StoryEditor

Slovákom kríza cestu k moru neskrížila

15.06.2009, 00:00
Podľa exkluzívneho prieskumu pre HN viac ako polovica ľudí strávi dovolenku mimo svojho bydliska.

Každý druhý Slovák nevynechá ani tento rok dovolenku mimo svojho bydliska. Každý štvrtý zamieri priamo k moru. Aj napriek kríze si väčšina z nás dovolenku tento rok neodpoustí. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN uskutočnila agentúra Focus. "Oproti minulému roku sa predstavy Slovákov o letnej dovolenke výrazne nezmenili,“ hovorí sociológ Martin Slosiarik.

Kríza nás neovplyvnila
Nemyslí si, že by kríza na Slovákov nedoľahla - je však podľa neho badateľné, že neovplyvňuje plány Slovákov, pokiaľ ide o dovolenky. Tí, ktorí chcú tráviť dovolenku na horách, sú v menšine - ale len miernej. Pod ideálnou dovolenkou si väčšina Slovákov predstavuje more. "More nemáme. Je úplne prirodzené, že si preto mnohí predstavia pláž a pobyt pri mori.“

Rebríček letovísk

Grécko, Chorvátsko, Bulharsko, Španielsko, Egypt či Tunisko. To sú najčastejšie destinácie, kam Slováci podľa štatistík cestoviek cestovali na letnú dovolenku minulý rok. Rebríček dovolenkových destinácií sa od vlaňajška veľmi nezmenil. „Oproti predminulému roku áno. Kedysi boli veľmi populárne zájazdy na grécke ostrovy. Po štyroch rokoch výslnia záujem o Grécko, ale aj o Egypt upadol. Do popredia sa momentálne dostáva Turecko s veľmi kvalitnými službami,“ povedal riaditeľ cestovnej kancelárie Koala Tours Oliver Kulch.
Slováci v porovnaní s ostatnými národmi Európskej únie minulý rok veľa necestovali. V ankete Európskej komisie obsadili 21. priečku. Najviac cestovali Švédi, Fíni, Holanďania a Íri. Slováci vlani cestovali do zahraničia najmä kvôli oddychu pri mori. Dôvody, pre ktoré niektorí necestovali, spočívali v nedostatku financií a času.

Zmena nenastala ani v obľúbených destináciách Slovákov. Vedú tie isté, ako pred uplynulými rokmi. Väčšina z nich plánuje dovolenkovať v Chorvátsku, Grécku, Taliansku, Bulharsku, Egypte a Tunisku. "Mnohí z nich sú schopní ísť na dovolenku aj do tej istej destinácie. Nejde o poznávanie krajiny, ale o oddych. Ak má niekto predstavu o tom, že si veľmi dobre oddýchne na chorvátskom prostredí, veľmi rád sa tam vracia,“ dodáva Slosiarik.

Dovolenka z úspor
Dovolenku v zahraničí plánujú predovšetkým ľudia v strednom veku. "Často sú to rodiny s deťmi a ľudia, ktorí si z ročného príjmu dokážu ušetriť - teda Slováci s priemernými a nadpriemernými príjmami,“ hovorí sociológ. Zahraničnú dovolenku tento rok uprednostnia vysokoškolsky vzdelaní, úradníci, výkonní a tvoriví pracovníci a podnikatelia. "Ide o ľudí z väčších miest. Nadpriemerne ich zastupujú obyvatelia Bratislavského kraja, ktorí v priemere zarábajú najviac.“

Naopak, dovolenku neplánujú ľudia na dôchodku. "Takisto ide o ľudí so základným vzdelaním a ľudí, ktorí stratili prácu. Príjem, ktorý dostávajú, im nestačí na to, aby si na ňu mohli našetriť,“ vysvetľuje analytik Focusu. Ľudia, ktorí plánujú ísť na dovolenku, ale ešte nevedia kam, sú väčšinou bez väčších záväzkov. "Sú to mladší ľudia, ktorí sú nezadaní a bezdetní. Často ide o študentov vysokých škôl, ktorí čakajú na last minuty a výhodné ponuky.“

Šibeničný termín
Prakticky nemenný záujem o letné dovolenky zaznamenali aj cestovné kancelárie. "V sezóne júl a august neevidujeme markantný pokles,“ tvrdí Zuzana Pavlechová, riaditeľka cestovnej kancelárie Azur Reizen. Cestovné kancelárie na krízu zareagovali zľavami a znížením kapacít. Mnohí Slováci však čakajú na šibeničný termín. "Vidieť, že ľudia sú opatrní a čakajú do poslednej chvíle, kým si zájazd kúpia. Neraz sa stáva, že chcú ísť, ale zájazdy sú už vypredané,“ vysvetľuje.

Slováci sú zvyknutí na to, že v lete na dovolenku musia ísť. "Zmena je len v tom, že namiesto dvoch týždňov idú na menej dní. Nemyslím si, že bude až také vysoké percento tých, ktorí sa dovolenky úplne vzdajú.“

Keď oddych, tak more
O dovolenky v zahraničí majú Slováci väčší záujem než na Slovensku. "Oproti vlaňajšku nemáme výrazný pokles. Záujem o dovolenky je, najmä o pobyty pri mori. Nedá sa povedať, že by Slováci prestali cestovať. Platí to už niekoľko rokov. Slovákovi sa dovolenka neráta, keď nejde k moru,“ tvrdí Mária Galová, riaditeľka marketingu cestovnej kancelárie Satur. Z domácich destinácií sú pritom najviac obľúbené Orava, Tatry a Slovenský raj.

Prečítajte si aj:
Turisti neplánujú šetriť, čakajú ich zaujímavé zľavy

Rozhovor. Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Tomáš Hasala pre Hospodárske noviny:

Dotkla sa kríza aj slovenských cestovných kancelárií, dajú im Slováci tento rok zarobiť menej?
Zhoršenie hospodárskej situácie sa, samozrejme, dotklo aj cestovných kancelárií, avšak veľkú časť predaja máme ešte pred sebou. Dnes nie je možné povedať, či bude pokles predaja symbolický alebo výraznejší. Vzhľadom na to, že kríza je na Slovensku viac v hlavách, ako v realite, dá sa očakávať určitý časový posun v predaji. Celoeurópske prieskumy tiež hovoria o tom, že turisti neplánujú na svojich dovolenkách priveľmi šetriť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:40