StoryEditor

Na 1,5 milióna živých novorodencov pripadajú 1 siamské dvojičky

15.09.2007, 16:59
Autor:
TASRTASR

Na 1,5 milióna živonarodených detí pripadajú na Slovensku podľa profesora Jaroslava Simana z Fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch jedny siamské dvojičky. Táto genetická chyba vzniká v období, kedy žena ešte ani netuší, že je tehotná. Hoci sa dá zistiť ultrazvukom do konca tretieho mesiaca, miesta zlepenia sú neisté.

Následky oddelenia nesú siamské dvojičky do konca života. Rovnako na tom budú aj Miško a Marek Müllerovci, ktorých tím chirurgov oddeľoval v piatok a sobotu dovedna takmer 20 hodín. Napriek úspešnosti operácie však každý nasledujúci deň bude pre deti kritický a kedy budú úplne mimo rizika, lekári nevedia určiť.

"Nemajú poriadnu hrudnú ani brušnú stenu, uvidíme, ako bude fungovať pečeň a to najdôležitejšie - stav zažívacieho traktu, ktorý limituje všetko, a aj to, ako dlho budú musieť mať mimočrevnú výživu, ktorá čím je dlhšia, tým to bude horšie pre pečeň," uviedol pre TASR profesor Siman, ktorý v roku 2000 operoval úspešne aj siamské dvojičky Andrejku a Lucku Tóthové z východného Slovenska zrastené panvou.

Na Slovensku sa za posledných vyše tridsať rokov narodili štyri páry siamských dvojičiek, vrátane Mareka a Miška. Príčina vzniku tejto genetickej chyby nie je známa a podľa Simana lekári nevedia, na čo by sa pri výskume mohli upriamiť.

"Táto chyba vzniká v úplne začiatočnom delení zárodočného koláča, ktorý sa pri jednovaječných dvojičkách neoddelí tak, ako by sa mal, ale ostane niekde na určitom mieste spojený. Podľa toho miesta vznikne aj typ siamských dvojičiek, variabilita je prakticky nekonečná," uviedol pre TASR Siman.

Pri takýchto poruchách je podľa profesora problémom aj to, že súčasne dôjde k poškodeniu tých orgánov, ktoré sú v mieste, kde nedošlo k oddeleniu. Teda deti sú nerozdelené a zároveň spojené poškodenými orgánmi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:20