StoryEditor

Fajčenie na zastávkach by mali kontrolovať aj príslušníci PZ

24.12.2007, 15:59
Autor:
TASRTASR
Dodržiavanie zákazu fajčenia na zastávkach hromadnej dopravy by mali podľa návrhu novely zákona o ochrane nefajčiarov od 1. januára 2009 kontrolovať aj príslušníci Policajného zboru (PZ) SR.

Doteraz táto kompetencia prislúchala iba mestskej polícii.

Ako pre TASR vysvetlil jeden z autorov návrhu Róbert Ochaba, nie v každej obci takáto polícia existovala. Pokračoval, že Prezídium PZ privítalo zmenu pozitívne a prejavilo ochotu spomínanú kontrolu vykonávať. Podmienky pre fajčiarov na zastávkach ostávajú nezmenené. Pokiaľ je zastávka krytá, fajčenie je zakázané pod prístreškom. Ak je otvorená, tak v okolí štyroch metrov by fajčiari nemali dymom obťažovať čakajúcich na zastávke.

Zmeny by mali nastať aj v oblasti sankcionovaní nedodržania zákona zo strany právnických osôb. Fyzickým osobám možno naďalej udeliť blokovú pokutu 1000 korún, v prípade priestupkového konania až 10.000 Sk. V prípade porušenia zákazu fajčenia na verejných miestach, v školách, zdravotníckych zariadeniach, reštauráciách a baroch, môžu byť ich zriaďovatelia pokutovaní až do výšky 100.000 korún.

Návrh by mal priniesť aj obrázkové varovania na škatuľkách cigariet alebo zákaz fajčenia v reštauráciách a baroch. Predpokladá sa, že ich zavedenie bude stáť výrobcov 1,2 miliardy korún. Novelizáciu zákona si vyžiadali podľa Ochabu štyri dôvody. Dôkazy o zdravotných účinkoch pasívneho fajčenia, podpora verejnosti zákazu fajčenia v reštauráciách a baroch, ochrana ich zamestnancov pred pasívnym fajčením a medzinárodné záväzky SR, ako aj odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie a Európskej únie.

Na Slovensku v súčasnosti fajčí 36 percent ľudí nad 18 rokov, pričom má toto číslo od roku 2000 klesajúci trend. Na následky fajčenia zomiera v Európe ročne okolo 650.000 ľudí, čo je každé siedme úmrtie. Takmer 80.000 Európanom spôsobuje smrť tzv. pasívne fajčenie. Odhaduje sa, že približne štvrtina úmrtí Európanov na rakovinu a 15 percent všetkých úmrtí súvisí s fajčením.

Na následky fajčenia vo svete zomiera ročne asi štyri až päť miliónov ľudí. Každých desať sekúnd tak zomrie človek na ochorenie súvisiace s fajčením. Ďalších 13 miliónov trpí chronickými ochoreniami v dôsledku pasívneho fajčenia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:30