StoryEditor

Európu majú zachrániť cudzinci

17.10.2007, 00:00
V Európskej únii sú približne tri milióny neobsadených pracovných miest. Na Slovensku vyše dvadsaťtisíc. "Hovorí sa, že trinásťtisíc ľudí chýba len v automobilovom priemysle," upozorňuje generálny sekretár Zväzu priemyslu Štefan Lednár.

V budúcnosti by sa mal pritom problém ešte zhoršovať. Už o štyri roky by totiž počet obyvateľov Európy v produktívnom veku mal začať klesať. Eurokomisári Franco Frattini a Vladimír Špidla prichádzajú s návrhom riešenia - tým by mala byť obdoba amerických zelených kariet pre migrantov. "Logika tohto návrhu je absolútne jasná. Európa starne a určite bude potrebovať imigráciu," vyhlásil Špidla.

Inšpirácia z USA
Ako Špidla dodal, v súčasnosti v únii nie je krajina, v ktorej by sa demografická stabilita mohla obnoviť prirodzenou cestou. "Otázka nestojí, či migrácia áno, alebo nie, ale či a akým spôsobom bude politika migrácie vytvorená a či bude zvládnutá." Zelené karty v USA môžu až na výnimky získať len ľudia s minimálne stredoškolským vzdelaním. Dočasné víza maximálne na šesť rokov dostávajú aj vysokoškolsky vzdelaní odborníci - ak firmy, ktoré podávajú žiadosť, preukážu, že priamo v USA podobného odborníka nedokážu nájsť. Podobne by to malo fungovať aj s modrými kartami v EÚ. Európske modré karty by mali dostávať kvalifikovaní pracovníci, ktorí zaplnia konkrétne diery v európskom hospodárstve. Ich držitelia by podľa návrhu, ktorý majú eurokomisári predstaviť na budúci týždeň, mali mať možnosť pracovať na území členskej krajiny únie dva roky - pričom obdobie sa môže ďalej predlžovať.

Palko: Treba viac detí
Premiér Robert Fico (Smer-SD) upozorňuje, že po imigrantoch volajú samotní zamestnávatelia. "Je tu určitá kategória remesiel, ktoré dnes prakticky vôbec nie sú k dispozícii. Možno by ste boli prekvapení, ako sa niektorí predstavitelia podnikateľského sektora na východnom Slovensku hlásili k dovozu pracovnej sily najmä z Ukrajiny." Išlo podľa neho predovšetkým o pracovné sily, ktoré dnes nie sú pokryté na pracovnom trhu ani na stredných školách.

Podľa Lednára treba urýchlene vypracovať koncepciu imigračnej politiky, podľa potrieb krajiny. "Modrá, zelená alebo fialová karta bez dostatočnej predstavy o celkovej imigračnej politike je dvojsečná zbraň." Exminister vnútra Vladimír Palko (KDH) má s modrými kartami problém. "Riešiť demografickú krízu dovozom pracovnej sily z mimoeurópskeho priestoru je omyl." Ako dodal, nie je proti relatívne malej imigrácii ľudí, ktorých je únia schopná integrovať. Obáva sa však, že by takto do Európy mohli prísť milióny imigrantov. "Taká filozofia je šialenstvom a treba ju odmietnuť." Pre Palka by bola riešením politika, ktorá podporí pôrodnosť európskych matiek. "Potrebujeme deti namiesto migrantov."

Všetci sme migranti
Palko sa obáva, že väčšina takýchto imigrantov by pochádzala z moslimských krajín. "Skúsenosti zo západnej Európy hovoria, že ani deti a vnuci moslimských emigrantov sa nedokážu do spoločnosti integrovať, pociťujú nepriateľstvo k hostiteľskej krajine, čoho dôkazom boli aj horiace parížske predmestia." Podľa Špidlu sú však takéto myšlienky skôr výsledkom predsudkov, ako reálneho posúdenia situácie. Ako dodal, do piateho storočia ani v Českej kotline ani na Slovensku neboli Slovania. Prišli až počas veľkého sťahovania národov. "Celá Európa je založená na migrácii my všetci sme migranti."

Zvládnutá migrácia prináša podľa Špidlu prospech. "Viete si predstaviť, kde by bolo Nemecko bez Turkov, keď po roku 1945 bolo osem miliónov Nemcov mŕtvych a ďalších osem miliónov zmrzačených?" Imigračné prúdy v Európe navyše podľa eurokomisára nie sú prevažne islamské. Premiér Fico sa negatívnych vplyvoch, o ktorých hovorí Palko, neobáva. Nie je ani proti politike podporujúcej vyššiu pôrodnosť. "Jedna vec je však teoreticky hovoriť o rodine, a druhá robiť konkrétne kroky, aby rodiny mohli mať viac detí."

Krajiny, ktoré najhoršie integrujú cudzincov:

  • Lotyšsko
  • Cyprus
  • Rakúsko
  • Grécko
  • Slovensko

Zdroj: Index politiky integrácie migrantov, British Council a Migration Policy Group

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:04