StoryEditor

Kremnica chce stavať na umení aj na cestovnom ruchu

13.08.2008, 00:00

Voľný čas. Mesto láka návštevníkov na atmosféru malého historického mesta obklopeného krásnou prírodou so šikovnými remeselníkmi.

Kremnica kedysi prekvitala bohatstvom. Zlatom sa blýskali oči všetkých obchodníkov. Dnes jej zostala už len zašlá sláva, zlaté roky sú dávno minulosťou. Napriek tomu sa mestu darí a dnes sa pýši len sedempercentnou nezamestnanosťou, čo je na tento región závideniahodné číslo. Aj preto sa neusiluje o získanie ďalších investorov a budovanie priemyselných parkov. "Na tak malé mesto a takú tradíciu, akú tu máme, si neviem predstaviť, že by sa u nás v údolí vybudoval nejaký ťažký priemysel," hovorí primátorka mesta Zuzana Balážová. Pravdou je, že na to Kremnica nemá ani priestor. Leží medzi Kremnickými vrchmi, preto tu nie je možné nájsť pre fabriku plochý, rozľahlý priestor. Navyše sa nachádza mimo hlavných cestných ťahov, čo by pre firmy mohlo znamenať veľký problém. Ešte pred revolúciou tu existovalo niekoľko malých fabrík, ktoré sa udržali i po revolúcii a dodnes zamestnávajú viac ako tisíc Kremničanov. "Nemám záujem ťahať sem investorov, pre ktorých nebudem mať aj tak dostatočnú pracovnú silu," hovorí Balážová.

Umenie číslo jeden
Vedenie mesta si uvedomuje nevýhody, ktoré Kremnica dostala do vienka. No rozhodlo sa z nich ťažiť a prezentovať ich ako plusy. Lákať teda chcú atmosférou malého, historického mesta obklopeného krásnou prírodou. To je ideálne pre umeleckú či pedagogickú činnosť. Umelecké zázemie tu bolo od nepamäti a na päťtisíc obyvateľov tu funguje niekoľko stredných škôl: od gymnázia cez stredné odborné učilište pre sluchovo postihnutú mládež až po umeleckú priemyselnú školu, ktorá každoročne vychováva zlatníkov, umeleckých rezbárov, kováčov, rytcov, reštaurátorov, priemyselných dizajnérov a po novom i návrhárov hračiek. Veľké percento absolventov sa tu usadí. Práve preto je Kremnica dejiskom častých výstav, vernisáží i sympózií, na ktoré chodia aj známi umelci zo zahraničia. Remeselníci sú zároveň pedagógmi na školách. Školstvo je teda dôležitým zamestnávateľom v meste.

Najviac ide cestový ruch
Najviac sa oplatia investície do cestovného ruchu. To pochopilo aj vedenie Kremnice, a preto vybudovalo športové centrum na Skalke a momentálne stavia golfové ihrisko. "Moja predstava je, aby bolo mesto navštevované celoročne. Chápem to ako mozaiku alebo lego, ktoré zapadá do seba. Na jednej strane kultúrne pamiatky, na druhej strane športové príležitosti, vynikajúca klíma a pokoj malomesta," zdôrazňuje primátorka Kremnice.
Prvým veľkým projektom v súkromných rukách je vybudovanie apartmánového domu Goldenpark s veľkým wellness centrom. Goldenpark ponúkne návštevníkom 134 apartmánov s rozličnou veľkosťou a komfortným vybavením. Zároveň vytvorí 60 nových pracovných miest. Prebúdzať sa začínajú aj ďalší investori, ktorí si uvedomujú atraktivitu mesta. Stavanie hotelov a penziónov, ktoré sú potrebné v sezóne, naberie na obrátkach po dokončení golfového ihriska i Goldenparku, čo by mohlo následne prilákať návštevníkov aj v medzisezónnom období.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:00