StoryEditor

Novela zákona o SIS v druhom čítaní

03.02.2004, 23:00

Do druhého čítania včera v parlamente prešiel návrh novely zákona o SIS, ktorý má zabrániť tajnej službe zneužívať novinárov na ovplyvňovanie verejnej mienky. Redaktori, zamestnanci a spolupracovníci redakcií, ale ani majitelia periodík a iných médií, nebudú smieť byť príslušníkmi alebo spolupracovníkmi SIS a Vojenského spravodajstva (VS). Zároveň by sa príslušníci spravodajských služieb nesmeli vydávať za novinárov. Návrh reaguje na vznik podozrení zo spolupráce médií a spravodajských služieb pri rôznych diskreditačných kampaniach. Tým by sa podľa predkladateľov znížilo tiež ohrozenie novinárov zo strany organizovaného zločinu.
Parlament však zamietol druhú novelu zákona o SIS, ktorú predložil Robert Kaliňák (Smer). Podľa neho mala byť právomoc vymenovať riaditeľa SIS prenesená z vlády na prezidenta, ten by tak konal na základe návrhu parlamentu. Prehodnotiť by sa tiež mal rozsah úloh, ktoré SIS plní, pretože v niektorých oblastiach sa jej činnosť prekrýva s pôsobením Policajného zboru.
Do druhého čítania sa nedostalo ani 7 návrhov, ktoré predkladali poslanci Ivan Šimko a Branislav Opaterný (nez. SF). Ich cieľom bolo zmeniť ustanovenia nedávno prijatých zákonov, ktorými sa zriaďovala špecializovaná štátna správa tak, aby prednostov krajských úradov, úradov školstva, dopravy, životného prostredia, územného plánovania, pozemkového a lesného úradu vymenúvali príslušní rezortní ministri, a to na základe výsledkov konkurzov. Šlo o jednu z požiadaviek, ktorými SF podmieňuje podporu vláde a ktoré mali zabrániť spolitizovaniu štátnej správy. Proti návrhu sa postavili poslanci koalície aj opozície, preto šesť návrhov neprešlo, siedmy návrh Šimko stiahol.
Definitívne poslanci schválili novelu Občianskeho zákonníka, ktorý upravuje všeobecné pravidlá uzatvárania spotrebiteľských zmlúv tak, aby sa zvýšila ochrana spotrebiteľa. Novela okrem iného zavádza dvojročnú záručnú lehotu na priemyselný tovar a vymedzuje podmienky tzv. timesharingu, teda právo užívať nehnuteľnosť alebo jej časť v určitých obdobiach roka. Parlament podporil aj návrh novely zákona o Fonde na podporu zahraničného obchodu a novelu zákona o stavebných výrobkoch a návrh zákona o pracovnom čase a čase odpočinku v doprave. Ten v záujme zvýšenia bezpečnosti dopravy stanovuje o. i. povinné bezpečnostné prestávky v práci vodiča dopravného prostriedku vždy po uplynutí 4,5 hodiny, a to najmenej 45 minút. Prestávku možno rozdeliť na viac častí, každá však musí mať minimálne 15 minút. Prevádzkovatelia dopravných podnikov budú musieť do vozidiel namontovať záznamové zariadenia na kontrolu dodržiavania týchto ustanovení.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:34