StoryEditor

Tender zaujímal aj Urbániho

18.08.2008, 00:00
Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová potvrdila, že o takmer miliardovom tendri na informačný systém, pre ktorý dnes príde o miesto vo vláde, sa zhovárala aj s podpredsedom ĽS-HZDS Milanom Urbánim.
Komentár HN
Fico zodpovedá za Mečiara

Milan Kňažko, Michal Kováč, Jozef Moravčík, Vladimír Bajan, Ivan Gašparovič, Vojtech Tkáč, Viliam Veteška, Tibor Mikuš, Zdenka Kramplová... je neúplný zoznam slovenských politikov, ktorí postupne zisťovali, čo je predseda HZDS zač.

"Krátko po tom, ako som podpísala zmluvu, sme sa s pánom Urbánim stretli na nejakom straníckom podujatí a pochválila som sa mu, že mám konečne túto vec za sebou, vyriešenú,“ povedala v rozhovore pre HN. Rovnako povedala, že Urbáni sa jej pýtal, ktorá firma tender vyhrala. "Povedala som, že ani neviem.“
Práve Urbániho meno sa objavilo v médiách v súvislosti s kauzou 900-miliónového tendra na harmonizáciu informačných systémov v rezorte pôdohospodárstva - podľa denníka Plus 1 deň tu mal zohrať významnú úlohu, hovorí sa vraj o jeho kontaktoch s podnikateľom, ktorý pôsobí vo víťaznej firme Columbex. Urbáni už niekoľko dní s médiami nekomunikuje. "ĽS-HZDS nikdy nezasahovala do tendrov na ministerstvách,“ citovala ho ešte v piatok agentúra SITA. Viac chce povedať až po straníckom grémiu. Prepojenia a "akékoľvek záujmy“ odmieta aj Kramplová. Tá tvrdí, že o tendri sa Urbáni dozvedel až od nej - podľa nej však o ňom hovorili len na náhodnom stretnutí po výberovom konaní.
Spomínaný tender je pritom jedným z dôvodov, prečo Kramplovú líder HZDS Vladimír Mečiar navrhol odvolať z funkcie ministerky - ľudovci tvrdia, že nebol transparentný. Kramplová tvrdí, že šéf ľudovcov ju nedávno požiadal, aby súťaž zrušila. Na otázku HN, či Mečiar chcel, aby zákazku dostala iná firma, povedala: "Je to dosť pravdepodobné.“ Mečiarovu reakciu sa nám získať nepodarilo - ani on kauzu doteraz nekomentoval, stranícka hovorkyňa mala včera vypnutý telefón.

Prečitajte si aj:
Mečiar mlčí, jeho ľudia nič nevedia

Poslanci ĽS-HZDS nevedia, čo sa vlastne vnútri strany deje. Takmer nikto netušil, že sa predseda hnutia Vladimír Mečiar chystá dať premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) návrh na odvolanie ministerky pôdohospodárstva Zdenky Kramplovej z funkcie. „Nevedeli sme to, prekvapilo nás to,“ povedal pre HN zdroj z ĽS-HZDS. Viacerí poslanci strany nedvíhajú telefóny. A tí, čo mobil zodvihnú, odpovedajú väčšinou vyhýbavo. Poslankyňa  Ľudmila Mušková tvrdí, že nič nevie preto, lebo je v zahraničí. „Videla som len na internete, čo sa udialo.“ Na otázku HN, či ju to nezaujíma a nepýtala sa niektorého z kolegov, odpovedá, že sa máme skúsiť spýtať niekoho na Slovensku. Politológ Peter Horváth vidí za Mečiarovým mlčaním aj smerom k svojim ľuďom zámer. „Poslanci, členovia strany, sú zneistení tým, že Mečiar takéto niečo spravil a nevysvetlil im to, a to je práve istá taktika.“

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Straníckemu klientelizmu sa nepodriadim

Vojna v HZDS. Ministerka pôdohospodárstva a ústredná tajomníčka ĽS-HZDS Zdenka Kramplová pre HN:

Ako ste mohli podpísať finančnú správu HZDS, v ktorej sa vyskytli také fatálne chyby ako dar prijatý od pološtátnej firmy, čo je v rozpore so zákonom? Nepreštudovali ste si, čo podpisujete?
Je to nárazová robota a musím sa priznať, že sa spolieham každý rok aj na nezávislého audítora, ktorý overuje, či sme neurobili chybu. Na to ten audítor v podstate je a na to sa dostal do zákona o politických stranách.

Áno, ale je tam váš podpis. Vy si neprečítate to, čo podpisujete?
Ja podpisujem finančnú správu až po audítorských správach, takže ja mám správy od audítora, kde sú uvedené nedostatky, ktoré mám odstrániť. Audítorské správy boli v poriadku a potvrdili správnosť postupov. Keby ma bol audítor upozornil na to, že máte nejaké problémy a nie je to v súlade so zákonom, tak by som to bola určite odstránila. Všetko človek nemôže mať v hlave, ovládať všetky právne normy, ktoré súvisia aj s ministerstvom, parlamentom. Preto sú tu právnici, ktorí sú na to povolaní. Určite si to tiež mohli všimnúť pracovníci aparátu HZDS.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:09