StoryEditor

Packa trestal za šikanu malých Rómov

09.04.2009, 00:00
Policajný prezident Ján Packa trestal policajtov za šikanovanie rómskych chlapcov z košického Luníka IX. Mimo služby postavil pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa deviatich policajtov.

Tí boli na oddelení v čase, keď k incidentu došlo. U siedmich z nich, ktorí sa na šikanovaní mali priamo podieľať, podali návrh na prepustenie. Ostatným, ktorí zostanú mimo služby, bude chodiť plat vo výške minimálnej mzdy.

Policajný šéf zabavil funkcie aj riaditeľa a zástupcu pohotovostnej motorizovanej jednotky a riaditeľa košického obvodného oddelenia Juh, kde sa incident stal. "Pretože sa ho zúčastnili aj dvaja policajti zo služobnej kynológie, bude odvolaná aj vedúca služobnej kynológie,“ povedal Packa. Prípad šikanovania rómskych detí v súčasnosti vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra a vojenská prokuratúra. Štyroch policajtov obvinili z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa v súbehu s trestným činom vydierania. Stíhaní sú na slobode. Hrozí im trest na štyri až osem rokov za mrežami.

Packa necíti zodpovednosť
Packa osobnú zodpovednosť v súvislosti s prípadom odmieta. "Zatiaľ je to ojedinelý prípad v polícii s výnimkou kauzy Sendrei (zomrel 51-ročný Róm na následky týrania policajtmi, pozn. red.), ktorá sa skončila horšie. Nevidím dôvod na vyvodenie osobnej zodpovednosti, lebo to neboli moji priami podriadení.“ Natočenie bezbranných rómskych chlapcov počas toho, ako ich polícia šikanuje, označil za nebotyčnú hlúposť.

Packa vylúčil rasový podtext konania policajtov. "Z ich výpovedí vyplýva, že chceli vytrestať páchateľov násilia na bezbrannej žene, a to mi vadí.“ Šestica rómskych chlapcov bola na políciu predvedená pre podozrenie, že 65-ročnej žene ukradli kabelku. Zabrániť podobnému konaniu policajtov by podľa Packu mali prísnejšie psychologické vyšetrenia. "Navrhujeme zmenu, aby sa opakovalo raz za päť rokov.“

Odstúpiť - neodstúpiť
Voči Packovi nezakročí ani minister vnútra Robert Kaliňák. "Opatrenia sú v tomto prípade razantné a dostatočné. Navyše, inšpekcia ministerstva vnútra je dostatočnou zárukou,“ reagoval jeho hovorca Erik Tomáš. Čierne ovce v polícii podľa neho predstavujú 0,7 percenta z celkového počtu.

Na odstúpenie ministra Kaliňáka vyzvala zas poslankyňa za SDKÚ Lucia Žitňanská. "Neviem si predstaviť, kedy inokedy by mal minister vnútra odstúpiť, ak nie vtedy, keď jeho podriadení mučia deti.“ Kaliňákov hovorca označil výzvy SDKÚ za farizejské. "Je zaujímavé, že keď Karol Sendrei zahynul po umučení na policajnej stanici v Magnetizovciach, nik nežiadal hlavu ministra ani policajného prezidenta. Za ministra Pada policajt v roku 2006 zo žiarlivosti zabil celú svoju rodinu a opäť nik neodstúpil.“

01 - Modified: 2003-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odmeny si mohol podpísať sám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 21:40