StoryEditor

Bájny hrdina -- nitriansky Corgoň

06.10.2008, 00:00

Nitriansky mestský park má od júla tohto roku novú atrakciu. Je ňou 400-kilogramová socha Corgoňa, vyrezávaná z dreva. Na objednávku mesta ju vytvoril 25-ročný rezbár Peter Šrank z Veľkého Lapáša, obce neďaleko Nitry. Socha je vysoká zhruba 2,5 metra a jej vytvorenie trvalo mladému rezbárovi mesiac.
Corgoň je legendárnou nitrianskou postavou. Údajne bol kováčom v Hornom meste a mal veľkú silu. Podľa legendy pomohol mestu odraziť útok Turkov tak, že na nich kotúľal obrovské kamene.
Mesto chcelo drevenú sochu pôvodne osadiť na pešiu zónu, architekti však usúdili, že drevená socha by s kamennými a mramorovými prvkami zóny neladila. Svoje miesto preto našla v parku na Sihoti.
Peter Šrank vytvoril pre mesto aj ďalšie rezbárske diela. Na Mikuláša pravidelne zdobí Svätoplukovo námestie jeho 3,5-metrový drevený Mikuláš s priemerom 1,6 metra. Okrasou Klokočinského jarmoku zasa býva jeho socha Jarmočanky, teda ženy s košíkom ovocia. Neskôr k nej prirobil dcéru a tento rok by chcel vyrezať aj otca.

Drevená socha Corgoňa nie je v Nitre jedinou, ktorá zobrazuje tohto bájneho hrdinu. Už takmer dve storočia ho pripomína aj socha na Pribinovom námestí, na rohu dvojposchodovej budovy -- Kluchovho paláca, stojaceho na rohu Východnej a Samovej ulice. Má výšku jedného podlažia Kluchovho paláca a vytvoril ju v roku 1820 alebo 1821 známy slovenský sochár Vavrinec Dunajský z Ľubietovej.
Za námet Corgoňovej podoby umelcovi slúžil pravdepodobne boh Atlas, ktorý bol odsúdený na podopieranie nebeskej klenby. Corgoň, ktorý v Nitre podopiera časť budovy Kluchovho paláca, v Hornom meste žil v 16. storočí. Podľa povesti bol taký silný, že keď udrel kladivom na nákovu, zatriaslo sa celé Horné mesto.
Corgoň nie je iba obyčajnou sochou. Dotknúť sa Corgoňa znamená mať o jednu pomoc navyše. Študenti nitrianskych vysokých škôl často putujú k Corgoňovi v nádeji, že im určite pomôže počas skúšok, ak sa dotknú alebo pobozkajú jeho palec. Mladé dievčatá putujú k Corgoňovi vo viere, že sa im podarí do roka sa vydať, ak chytia Corgoňov kamenný palec. Chlapcom sa vraj podarí získať lásku milovanej, ak sa dotknú Corgoňovho pása. Niečo na tom asi je, keďže Corgoňov palec sa musí často rekonštruovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 18:48