StoryEditor

Leto 2008: Kúpele, kde sa stále niečo deje

05.08.2008, 00:00

Kúpele Bojnice pripomínajú veľké mravenisko. Pred liečebným domom Mier sa odohráva ozajstný prírodný úkaz. Prichádzajú noví liečební hostia a odchádzajú starí. Každú chvíľu sem prídu autá, vyložia pacientov, otáčajú sa a odchádzajú preč. Z terasy kaviarne sa na celé divadlo prizerajú nemeckí a rakúski seniori. Chodby liečebných domov sa hemžia klientmi. Jedni idú na procedúry, druhí smerujú ku kaviarni, aby si po procedúrach dožičili kávu či zákusok. Mravenisko pripomína aj rozostavaný kúpeľný dom Lysec, v ktorom sa dokončuje balneoterapia. Kúpele Bojnice charakterizujú hlavne ľudia, ktorých tu stretnete na každom kroku. Celý ruch utícha popoludní, keď sa ukončí prijímanie a odchod hostí. Auta už nemôžu vyjsť až k recepcii, ale musia ostať na parkovisku pred areálom. Až vtedy sa môžete pokojne prejsť v parkoch s jazierkami, útrobami liečebných domov, ktoré sú kompletne zrekonštruované a zariadené v kúpeľnom duchu.

Neustále premeny
Ani vedenie kúpeľov nespí, ale naopak pripája sa do ruchu mraveniska neustálymi rekonštrukciami, prístavbami alebo úpravami parkov. Za posledné roky prešlo obnovami osem z deviatich liečebných domov. Pribudol saunový svet, v ktorom je nielen bohatá ponuka viacerých druhov sáun, ale aj vírivky a vnútorné bazény. Pristavilo sa fitness centrum, v ktorom sa môžete o cvičení poradiť s profesionálnou trénerkou. Nový je aj vonkajší termálny bazén. Najväčšou investíciou je však jediný novopostavený liečebný dom na Slovensku za posledných dvadsať rokov - Lysec. Ten je určený pre náročných klientov, ktorí si potrpia na luxus a maximálny komfort. Neustále zmeny v kúpeľoch si hostia všímajú. "Ľudí k nám ťahá aj to, že sa tu stále čosi deje a kúpele žijú a rastú. Zastavujú ma a pýtajú sa, čo všetko sa za rok, čo tu neboli, zmenilo a čo ešte pribudne,“ hovorí riaditeľka obchodného oddelenia Eva Gajdošová. Rozrastajú sa a ani zďaleka nie sú v konečnej etape. Majiteľ kúpeľov Slavomír Eliáš plánuje terajšiu kapacitu lôžok rozšíriť o ďalších tritisíc. Pribudnúť by mali aj balneoterapie, bazény i wellness služby.
Dočasne tesno
Na množstvo ľudí si sťažujú niektorí hostia. Bazény sú totiž plné, procedúry obsadené i wellness centrum prázdne určite nenájdete. Kúpele sa snažia tento dočasný hendikep riešiť predĺžením času na procedúry, vstupom do wellness centra alebo bazénov a zľavnenými pobytmi. Tento stav má trvať do otvorenia balneoterapie v liečebnom dome Lysec. "Po jeho dokončení by mali služby stačiť kapacitám“, ubezpečuje Gajdošová. Na druhej strane fakt, že kúpele sú do konca leta obsadené, svedčí o spokojnosti zákazníkov. Bojnice lákajú predovšetkým nemeckých či rakúskych seniorov, ktorí vyhľadávajú pokoj a kúpeľnú atmosféru.
Napriek rušnému životu je jedným z tichších miest kúpeľov liečebný dom Baník. Je ukrytý v parku na kopci a hostia ho nemusia opúšťať, pretože všetko od jedálne až po balneoterapiu a vonkajší bazén majú priamo v kúpeľnom dome.
Mladým zákazníkom, ktorých ani zďaleka nie je málo, skôr vyhovuje liečebný dom Mier. Ten okrem hlavnej recepcie a balneoterapie ukrýva aj vonkajší bazén a hlavne kaviareň, v ktorej sa pravidelne usporadúvajú hudobné podujatia. Život však nájdete v celom areáli kúpeľov. Aj na terase s krbom, kde sa v súčasnosti vystavujú drevené sochy, ktoré hosťom rástli pred očami počas remeselného workshopu. Aj na procedúrach, kde pracovníčky veselo debatujú s pacientmi. Všade nájdete tú pravú kúpeľnú atmosféru, ktoré vytvárajú upravené budovy, parky i ľudia.

 

Kláštor, ktorý sa zmenil na kúpele
Prvá písomná správa o bojnických termách sa zachovala v listine kráľa Kolomana z roku 1113, ktorá je uložená v zoborskom opátstve. Termálne pramene v Bojniciach sa v tejto listine spomínajú ako fons fervidus (horúce žriedlo). Už v tých časoch sa používali na liečenie. Kúpele vybudovali v 16. storočí, a to vďaka vtedajšiemu vlastníkovi hradu bol Alex Thurzo z Betlanoviec. Prvá písomná správa o kúpeľoch Bojnice je z roku 1549. Autor Juraj Werhner ich opisuje ako vodné nádrže s rozličnou teplotou vody. Štatút kúpeľného miesta získali Bojnice v júni 1959. Do histórie sa môžete vrátiť v átriu liečebného domu Mier. Je to najstaršia časť kúpeľov, ktorá bola vybudovaná ešte v období, keď kúpele slúžili ako kláštor. V átriu sa nachádza pôvodná fontána a stromy staré niekoľko stoviek rokov.

Cenník kúpeľov

„KLASIK“ (týždenný pobyt)
– 1 630 korún za noc v LD Mier 1/1 s WC
– cena zahŕňa ubytovanie, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku, priemerne 3 procedúry denne podľa odporúčania lekára, možná konzultácia s lekárom
– procedúry sa podávajú od pondelka do soboty
– dĺžka pobytu: 7 dní a viac

„DYNAMIK“ (týždenný pobyt)
– 2 050 korún za noc v LD Mier 1/1 s WC
– v cene je zahrnuté ubytovanie, plná penzia, vstupná lekárska prehliadka, priemerne 3 procedúry denne podľa odporúčania lekára, možná konzultácia s lekárom
– procedúry sa podávajú od pondelka do soboty
– V LD Mier: voľný vstup* do Vodného sveta – sústava 3 termálnych bazénov: 2 vnútorné 32 °C, 38 °C, 1 vonkajší: 34 – 36 °C s celoročnou prevádzkou
*platí pre hostí s ubytovaním mimo LD Baník a LD Gabriela
– V LD Baník: voľný vstup* do vonkajšieho bazéna.
*platí pre hostí s ubytovaním v LD Baník alebo LD Gabriela
– dĺžka pobytu: 7 dní a viac

„VITAL“ (predĺžený víkend)
– 1 630 korún za noc v LD Mier 1/1 s WC
– cena zahŕňa ubytovanie, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku, priemerne 3 procedúry denne podľa odporúčania lekára
– kúpeľný pobyt je zameraný na krátku regeneráciu organizmu a na vyskúšanie klasických liečebných procedúr
– dĺžka pobytu: 3 dni, nástup vo štvrtok (začiatok obedom), odchod v nedeľu (koniec raňajkami)
– pri víkendových pobytoch sa potvrdzuje rezervácia 3 – 4 dni pred nástupom

„VITAL+“ (víkendový pobyt)
– 2 050 korún za noc v LD Mier 1/1 s WC
– je to obohatený obsah pobytového balíku „Vital“
– V LD Mier: voľný vstup* do Vodného sveta – sústava 3 termálnych bazénov: 2 vnútorné 32 °C, 38 °C, 1 vonkajší: 34 – 36 °C s celoročnou prevádzkou
*platí pre hostí s ubytovaním mimo LD Baník a LD Gabriela
– V LD Baník: voľný vstup* do vonkajšieho bazéna.
*platí pre hostí s ubytovaním v LD Baník alebo LD Gabriela
– pri víkendových pobytoch sa potvrdzuje rezervácia 3 – 4 dni pred nástupom

 

Prečítajte si aj:
Romantické Bojnice a divoká zoo

Bojnice sú známe nielen svojimi kúpeľmi, no predovšetkým Bojnickým zámkom. Ten sa stáva počas celého roka dejiskom kultúrnych podujatí, ale aj iných spoločenských akcií. Každoročne sa Huňadyho sála rozozvučí tónmi Kúpeľného hudobného leta. Romantický nádych zámku ročne láka tisícky turistov a stovky zaľúbencov, ktorí si sem prídu povedať svoje áno. Okrem klasickej dennej prehliadky zámku sa konajú aj tajuplné nočné prehliadky. Už takmer slávnymi sa stali každoročný Festival duchov a strašidiel, ale aj Rytierske dni.
Štandardná denná prehliadka vás vyjde na 160 korún, pre deti je to polovica.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Termálny poklad

V Bojniciach sme najprv ochutnali jedlo z ponuky dňa. Aby nám lepšie vytrávilo, vyskúšali sme špecifikum kúpeľov, a to termálnu vodu. Oddýchnutí sme otestovali aj reflexnú masáž chodidiel.

Koláčik navyše
Menu dňa bola slepačia polievka a české národné jedlo – „vepřo knedlo zelí“, teda kapusta, knedľa a pečené mäso. Obe jedlá boli veľmi dobré a porcie veľké. Príjemným prekvapením pre každého je určite zákusok za každým obedom. Jediným problémom je nájsť si pre koláčik miesto v žalúdku.


Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Termálnej vody budeme mať dosť

Kúpele na Slovensku začali pred piatimi rokmi prestavby a rozširovanie svojej ponuky, aby spĺňali požiadavky dnes už náročného klienta. Na jednej strane vznikli wellness centrá, športové centrá a podobne, no na druhej strane v širokej ponuke zaniklo akési špecifikum kúpeľov. Čím výnimočným sa kúpele Bojnice odlišujú od ostatných?
Nemôžem povedať, že by u nás zanikli špecifiká, pretože klasická liečba ostala na prvom mieste. V prvom rade je u nás lekárske vyšetrenie, podľa ktorého lekár vypíše škálu odporúčaných procedúr. Tie sme, samozrejme, obohatili o nejaké moderné wellness procedúry, ale základ ostáva, a to kúpeľná liečba. Naším špecifikom je najmä voda. Nemáme nejaké iné postupy ako ostatné kúpele. V skutočnosti nás odlišuje kvalita služieb i procedúr a zloženie vody. To je a aj do budúcnosti pre nás ostáva prioritou číslo jeden.

Celý článok >>

Riaditeľka obchodného oddelenia Eva Gajdošová odporúča

Saunový svet
Saunový svet je novovybudované wellness centrum, ktoré funguje od minulého roka. Nájdete ho v liečebnom dome Mier. Využiť môžete bohatú ponuku viacerých druhov sáun. Vaše telo si príjemne oddýchne aj pri masážach. Ponúkame nielen klasickú masáž, ale aj masáž lávovými kameňmi, manuálnu lymfodrenáž, anticelulitídnu masáž, vákuovú masáž – bankovanie, thajskú masáž, antimigrenóznu masáž alebo športovú masáž. V centre sa nachádza aj fitnescentrum, kde si pod dohľadom profesionálnych inštruktorov môžete zlepšiť svoju postavu a kondíciu.
Termálny vonkajší bazén
Termálny vonkajší bazén je novinkou kúpeľov. Vybudovali ho len pred dvoma rokmi, no už dnes sa teší veľkej obľube. Nachádza sa pri liečebnom dome Mier. Voda v bazéne je bojnická termálna a jej teplota je od 34 do 36 stupňov Celzia. Vynikajúci pocit z kúpania v bazéne budete mať aj v zime, keď je vonku nula stupňov Celzia, padá sneh a vy sa kúpete vonku v teplej termálnej vode.
Ubytovanie
Kúpele Bojnice poskytujú široké spektrum ubytovania pre nenáročných klientov, ale aj pre hostí, ktorí si potrpia na vysoký štandard a luxus. Pre náročnú klientelu ponúkame novovybudovaný liečebný dom Lysec. Je to prvý novopostavený liečebný dom na Slovensku za posledných dvadsať rokov. Komfortne zariadený liečebný dom dokáže splniť predstavy aj veľmi náročnej zahraničnej klientely.

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:42