StoryEditor

Smer počíta s rozpadom koalície

20.11.2007, 23:00
Najväčšia vládna kríza, ktorá trvá už desiaty deň, sa stupňuje. Situácia je podľa najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD veľmi vážna. Smer je pripravený aj na rozpad koalície a predčasné voľby.

HN to potvrdil vicepremiér a podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič. Rozhodnutie o fungovaní či konci koalície je podľa vedenia Smeru na ich koaličnom partnerovi ĽS-HZDS. Hnutie zatiaľ ustúpiť neplánuje.

V hre je aj koniec
Premiér Robert Fico žiada hlavu ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, pod ktorého rezort spadá Slovenský pozemkový fond, ktorý mal pod vedením nominanta ĽS-HZDS realizovať škandalózne prevody pozemkov. ĽS-HZDS všetky obvinenia odmieta, ministra sa nevzdá. Dohodli sa na tom vrcholní predstavitelia strany na politickom grémiu. Smer však na vyvodení a odstránení dôsledkov trvá aj na úkor rozpadu koalície. Smer by mal s národniarmi 69 poslancov, potrebovali by preto podporu ďalších poslancov. V scenári už preto počíta aj s predčasnými voľbami. "Sme pripravení na všetko. Sú rôzne alternatívy, ale treba povedať, že to je na rozhodnutí ĽS-HZDS, či chce v koalícii takto fungovať, ako fungovalo doteraz," povedal HN Čaplovič. Premiér Robert Fico včera vydal vyhlásenie, v ktorom zdôraznil, že "Smer nemá záujem byť vo vládnej koalícii, ktorá by mlčky tolerovala také nakladanie s pozemkami v Slovenskom pozemkovom fonde, aké bolo typické pre Dzurindovu vládu." Toto vyhlásenie pobúrilo HZDS, čo situáciu opäť vyhrotilo. Podľa hovorkyne ĽS-HZDS Kataríny Belickej premiér na pondelkovej Koaličnej rade navrhol, aby sa situácia v koalícii nemedializovala. "Vyslovujeme poľutovanie nad tým, že Smer odkazovaním cez médiá opäť porušil dohody Koaličnej rady." Podľa informácií HN ľudovci na rokovaní grémia zvažovali všetky alternatívy fungovania či nefungovania v koalícii. Jeho predstavitelia chcú so Smerom rokovať a situáciu stabilizovať. "Nemôžeme však byť tlačení do extrémov," povedal HN vysokopostavený člen HZDS, ktorý bol na rokovaní. Prikláňajú sa však k zotrvaniu vo vláde.

Komentár HN:
Prečo by vôbec mal Fico ustúpiť?

Priam zákon omerty pripomínalo ticho, ktoré zavládlo najprv v radoch koaličných strán. Neskôr preniklo na verejnosť, že premiér Robert Fico požadoval odstúpenie ministra Miroslava Jureňu z jeho vládnej funkcie a predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar žiadal odstúpenie celého vedenia Slovenského pozemkového fondu. Hra to teda bola vysoká.

Polícia rozhodne
Čaplovič hovorí o tom, že Smer-SD chce iba vyčistiť ovzdušie, aby sa mnohé veci v budúcnosti neopakovali. "Chceme dosiahnuť, aby sa tie pozemky vrátili do fondu, aby to, čo bolo netransparentné, sa naozaj ošetrilo." Podľa neho kroky, ktoré sa diali na pozemkovom fonde, boli v rozpore so zákonom. ĽS-HZDS preto prišla s návrhom - nech polícia prešetrí, či došlo k porušeniu zákona. "Ak došlo k porušeniu zákona, nech je vyvodená trestnoprávna zodpovednosť." Zároveň zopakovali výhrady hnutia ohľadne fungovania pozemkového fondu. "Generálny riaditeľ Miloslav Šebek, nominant Smeru, dlhodobo odmieta akúkoľvek komunikáciu s ministrom Jureňom," povedala Belická. HZDS opäť zdôraznilo, že problém vidí v tom, že väčšina členov dozornej aj správnej rady fondu sú nominanti Smeru.

Národniari v ofsajde
Tretí koaličný partner, predseda SNS Ján Slota, je momentálne mimo hry. HN potvrdil, že ani jeden z koaličných kolegov ho nekontaktoval. Šéf národniarov sa zatiaľ neobáva toho najhoršieho, a to rozpadu koalície. Podľa neho je situácia stále vyriešiteľná. "Ja som stále optimista, pretože ak sa to nebude dať vyriešiť, bude to zlý signál pre Slovensko." Osoba ministra Jureňu by sa podľa neho do kauzy nemala miešať. Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová nechcela situáciu komentovať. "Dohodli sme sa, že nepodávame žiadne informácie."

Koaličná rada sa nekoná
K zhoršeniu v koalícii došlo v pondelok, keď premiér Robert Fico odišiel z rokovania Koaličnej rady. Tú pritom zvolal predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, aby upokojil vzniknutú situáciu. Dodnes nie je známe, čo sa na zasadnutí koaličných lídrov za prítomnosti ministra Jureňu udialo. Na rokovanie politici totiž vydali embargo. Hovorkyňa ĽS-HZDS včera informovala iba o tom, že rokovanie Koaličnej rady tento týždeň pokračovať nebude. "Stále platí, že Smer má pozvanie, aby k nám prišli rokovať."

Prečítajte si aj:
Smer hlási: Jureňa alebo voľby

Scenár definitívneho rozpadu vládnej koalície je čoraz reálnejší. Smer-SD včera oznámil, že je pripravený aj na predčasné parlamentné voľby. Pre HN to potvrdil podpredseda vlády a Smeru Dušan Čaplovič. „Sme pripravení na všetko. Sú rôzne alternatívy, je na rozhodnutí ĽS-HZDS, či chce v koalícii takto fungovať.“ Kameňom úrazu sa stala osoba ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS). Premiér Robert Fico totiž podľa neoficiálnych informácií trvá na tom, aby Jureňa pre kauzu predaja sporných pozemkov vo Vysokých Tatrách – údajne pod cenu – odstúpil.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Keď neplatia vlastné dohody

V koalícii stále častejšie počujeme obvinenie, že niektorá zo strán porušila koaličnú zmluvu. Najčastejšie je problémom fakt, že sa jedna zo strán rozhodne prostredníctvom médií informovať verejnosť o aktuálnom štádiu vládnej krízy. Včera sa tohto prešľapu dopustil Smer-SD, keď do médií „pustil“ stanovisko svojho šéfa Roberta Fica. Koaličná dohoda pritom vraví, že „až do vyriešenia spornej otázky sa zmluvné strany zásadne zdržia akéhokoľvek verejného komentovania.“

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Vládna koalícia sa nerozpadne, drží ju euro

Ako dopadne kríza. Politológ Peter Horváth v rozhovore pre HN:

Čo je hlavnou príčinou najnovšej patovej situácie v koalícii?
Je to postavenie jednotlivých strán vo vládnej koalícii. Hlavne ĽS-HZDS si uvedomilo, že ich postavenie nie je celkom vyrovnané. Vzhľadom na volebný výsledok si ĽS-HZDS uvedomuje, že nemá také postavenie, aké by si zaslúžilo. A iste je to aj prílišná dominancia Smeru-SD vo vládnej koalícii, ktorá nedovoľuje vyprofilovať sa menším stranám, čo evidentne prekáža viac ĽS-HZDS ako SNS.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Chronológia vládnej krízy

12. novembra 2007
Denník SME zverejnil informáciu o spornom predaji reštituovaných pozemkov vo Vysokých Tatrách, ktorých hodnota je údajne jeden a pol miliardy korún. Podľa medializovaných informácií ich získala firma GVM, ktorej spolumajiteľ Milan Bališ sa pozná s Vladimírom Mečiarom, za podhodnotenú cenu – 13 miliónov korún. Po zverejnení podozrivých prevodov pôdy pod Tatrami v réžii Slovenského pozemkového fondu vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD) ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), aby okamžite odvolal námestníka fondu Branislava Brízu (nominanta ľudovcov), inak stratí jeho dôveru. Jureňa bol v tom čase na pracovnej ceste v Latinskej Amerike.

Celý článok >>
01 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Taliansko predlžuje daňovú amnestiu 02 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúske železnice ďalej škrtajú miesta 03 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: GM si zoberie rekordný úver 04 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Berlín sa ekonomicky vzmáha 05 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: VW Slovakia možno obmedzí výrobu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:32