StoryEditor

Miesto pre atraktívny víkend

13.07.2009, 00:00

Kto by hľadal v obci Topoľčianky prosperujúce centrum cestovného ruchu so stovkami turistov, bude asi sklamaný. Nenápadná destinácia neďaleko Zlatých Moraviec pripomína skôr ospalé mestečko, do ktorého občas zablúdi náhodný návštevník či školský výlet. Tento zdanlivý hendikep však lokalita ležiaca v údolí riečky Žitava dokáže dokonale využiť. Uponáhľanému návštevníkovi umožňuje aspoň na chvíľu vypnúť, relaxovať v tieni dokonale udržiavaného anglického parku, zajazdiť si na koni, alebo zájsť na výlet do okolitých kopcov. Aj preto sú Topoľčianky ideálnym cieľom pre jednodňový výlet či víkend. Na malej ploche, bez nutnosti väčších presunov, môžete navštíviť množstvo zaujímavostí, ktoré by ste inde hľadali márne.

Výlet do monarchie
Jednoznačne najväčším lákadlom Topoľčianok je miestny zámok. Monumentálna stavba v klasicistickom štýle je situovaná v prostredí dokonale udržiavaného anglického parku. Verejnosti je známa predovšetkým ako letné sídlo prvého československého prezidenta T. G. Masaryka, no história kaštieľa siaha podstatne hlbšie. Základy tejto pamiatky siahajú až do 13. storočia. Pôvodne išlo o pevnosť, ktorá postupne prešla viacerými prestavbami a vystriedala viacerých majiteľov. Pri prehliadke jednotlivých miestností tak môžeme obdivovať exponáty, ktoré tu zanechal šľachtický rod Keglevičovcov, a najmä poslední majitelia zámku - Habsburgovci. Tí museli svoje panstvo v roku 1918 opustiť a celý zámok prešiel do vlastníctva štátu. Za pozornosť stojí i viacero exponátov, ktoré sa priamo viažu k pravideľným letným pobytom T. G. Masaryka.

"V našej expozícii nájdete naozaj unikátne kusy nábytku, bytových doplnkov, kobercov, zrkadiel, zbraní a ďalších pamiatok. Ľudia obdivujú najmä rozsiahlu zbierku keramiky, ktorá patrí k najväčším na Slovensku. Nachádza sa v nej hlavne meissenský, viedenský, berlínsky, anglický, ale napríklad aj čínsky či japonský porcelán,“ vysvetľuje sprievodkyňa Lívia Némethová. Pozornosť mnohých turistov podľa nej upúta i okrúhly stolík z 18. storočia, na ktorom sú portréty kráľa Ľudovíta XVI. a dvorných dám jeho predchodcov na francúzskom tróne. Zaujímavým tipom je i romantická svadba na zámku. Svoje áno si zaľúbenci môžu povedať priamo v historickej kaplnke z roku 1662.

Raj koní i zubrov
Na svoje si v Topoľčiankach prídu i milovníci zvierat. Hneď vedľa zámku sídli historický žrebčín, ktorý je v súčasnosti národným centrom chovu a šľachtenia koní na Slovensku. Podľa manažérky Bohuslavy Martausovej chovajú až 570 koní piatich plemien. Tento počet sa príliš nemení, pretože každý rok sa narodí okolo sto nových žriebät. Približne také isté množstvo dospelých jedincov žrebčín predá slovenským i zahraničným záujemcom.

Priamo v stajniach či v jazdiarni môžete obdivovať naozaj ušľachtilé teplokrvné kone a skúsenejší jazdci ich môžu aj osobne vyskúšať. Pre ostatných odporúčame skôr výlety na historických kočoch do okolitej prírody. Obľúbeným cieľom výletov je Zubria zvernica, ktorú nájdete asi desať kilometrov za Topoľčiankami. Zubor hôrny, ktorý je najväčším európskym cicavcom, môžete obdivovať najmä v čase kŕmenia, alebo počas prechádzky po náučnom chodníku okolo zvernice.

Na Hrušove to žije
Zaujímavé miesta na výlety ponúka i okolie Topoľčianok. Priaznivcom turistiky jednoznačne odporúčame výlet na neďaleký hrad Hrušov. Ide síce už o zrúcaninu pôvodnej stredovekej stavby, ale počas väčšiny roka je tam rušno. Dobrovoľníci zo združenia Leustach túto pamiatku renovujú a zároveň v lokalite organizujú rôzne akcie, workshopy, letné pobyty a podobne. "Snažíme sa o to, aby túto vzácnu pamiatku mohli obdivovať aj naši potomkovia. A to nielen na fotografiách, ale aj naživo,“ dodáva riaditeľ združenia Jozef Blaho, ktorý návštevníkov pozýva i na prvé hradné slávnosti, ktoré sa na Hrušove uskutočnia už 6. septembra.

Prečítajte si aj:
Recepty písané históriou

V okolí Topoľčianok sa nachádzajú rozsiahle poľovnícke revíry a gastronómia orientovaná na divinu je pre tento kraj špecifická. Miestni preto každému odporúčajú ochutnať niektoré z divinových jedál, ktoré sa v regióne pripravujú na desiatky rôznych spôsobov. Kvalitnou divinou to vonia aj v reštaurácii, ktorú nájdete priamo na nádvorí miestneho zámku. Manažérka gastrozariadenia Lucia Vargová odporúča miestnu špecialitu s názvom Tanec lesnej víly. Jedlo s naozaj poetickým pomenovaním pozostáva zo srnčích medailónkov s chutnou brusnicovou omáčkou.

Kvalitu hľadajte na zámku

Topoľčianky zatiaľ nepatria k najznámejším, ani k najnavštevovanejším turistickým cieľom. Cestovný ruch tu zatiaľ korene príliš hlboko nezapustil. Tomu zodpovedá i ponuka ubytovacích zariadení, ktorých počet a kvalita sa nedajú ani zďaleka porovnávať so známejšími destináciami v horských oblastiach či kúpeľných mestách. Napriek relatívne slabej ponuke si však na svoje príde každý záujemca o nocľah – či už ide o radového milovníka pešej turistiky, alebo náročnejšieho návštevníka, ktorý je zvyknutý na vyšší štandard.

Tip osobnosti: Peter Mihók, predseda SOPK

Peter Mihók, predseda SOPK

Vína beriem ako moje deti

„Kto len počul, neuverí. Kto ochutnal, nezabudne.“ To je slogan, ktorý nájdete na stránke relatívne nového slovenského vinára Romana Janouška. Na scéne sa objavil v roku 2006, dnes sa pýši najprestížnejším ocenením v oblasti vín na Slovensku.

Služby a ceny Topoľčianky

Hotel Národný dom
– 23 eur za jednoposteľovú izbu
– 30 eur za dvojposteľovú izbu
– 50 eur za trojposteľovú izbu
– 50 eur za apartmán,
– 11 eur za prístelku
Hotel susedí s rozsiahlym zámockým parkom a  nachádza sa iba niekoľko desiatok metrov od Národného žrebčína Topoľčianky.  Ceny zahŕňajú strážené parkovanie  priamo pred hotelom. Využiť možno fitnes centrum, požičovňu bicyklov, kaviareň, reštauráciu, salónik,  obchodné a kongresové centrum.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:26