StoryEditor

Kyselinári poznajú rozsudok: 130 rokov väzenia

29.04.2008, 00:00
Necelých 130 rokov. Toľko včera Špeciálny súd vymeral spolu devätnástim obžalovaným v kauze kyselinári za jeden z najväčších ekonomických deliktov v histórii Slovenska.

Troch obžalovaných súd, naopak, oslobodil. Kyselinári pripravili podľa obžaloby štát minimálne o 122 miliónov korún. Predseda senátu Ján Hrubala pripustil, že počet odsúdených aj výška škody mohli byť aj podstatne vyššie. Po vynesení rozsudkov za vraždu šéfa skupiny Františka Mikera a bielych koní tak Špeciálny súd túto kauzu uzavrel. Dohru však bude mať aj na Najvyšší súd SR. Hlavní aktéri Rastislav Š. a Jozef K., ktorým súd žiaden trest nevymeral, pretože za brutálne vraždy už dostali doživotné tresty, sa totiž voči rozsudku odvolali a tvrdia, že sú nevinní. Podobný postup zvažujú aj ďalší odsúdení. "Špeciálny súd uložil tresty v rozpätí od šiestich do pätnástich rokov. Ide o jeden z najväčších prípadov, ktorý dosiaľ súd riešil," povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Odsúdení boli za organizovanie zločineckej skupiny a neodvedenie dane a poistného.

Ako obchod fungoval
Najprísnejší trest - pätnásť rokov väzenia - dostal včera Dušan P., ktorý už bol odsúdený v súvislosti s vraždami bielych koní.
Kyselinári fungovali v rokoch 2000 až 2002. Objasnenie prípadu trvalo šesť rokov. S myšlienkou reťazového podvodu prišiel Miker, ktorý mal za sebou päť semestrov na matematicko-fyzikálnej fakulte. Spolu s Rastislavom Š., Jozefom K. a ďalšími ľuďmi vytvorili rozsiahlu sieť firiem na Slovensku, v Česku, Chorvátsku a na Ukrajine, ktoré medzi sebou oficiálne obchodovali so softvérom. V skutočnosti však išlo o bezcenné textové súbory so zväčša neplatnými slovenskými zákonmi. Na začiatku mal mať tovar hodnotu troch a štyroch tisíc korún, po tom, čo prešiel sieťou firiem, sa však vyšplhal na milióny. Všetky firmy boli platcami DPH. Pri vývoze diskiet do zahraničia si firmy uplatňovali odpočet tejto dane. V jednej z firiem sa našiel aj takzvaný "pavúk", ktorý určoval, kedy, kam a ako má bezcenný tovar ísť. Na podvody upozornilo Daňové riaditeľstvo SR. Podozrivé totiž bolo, že sa každý mesiac má z nejakého daňového úradu vyplácať niekoľko desiatok miliónov korún. "Obchod len predstierali, a tak nemohla štátu vzniknúť povinnosť," zdôraznil predseda senátu Hrubala.

Hrubala: Vedeli, čo robia
Odsúdených možno rozdeliť na dve skupiny - organizátorov, ktorí zväčša vo firmách nefigurovali, ale koordinovali ich činnosť, a konateľov spoločností, ktorí podpisovali účtovné doklady. Organizátori v tomto prípade dostali podľa Hrubalu, pochopiteľne, prísnejšie tresty. Ako dodal, predpokladá, že u konateľov spoločností je šanca na nápravu. Predseda senátu je presvedčený, že odsúdení vedeli, že konajú protiprávne. "O nevedomosti, že išlo o trestnú činnosť, môžeme hovoriť v prípade študentov či bezdomovcov, ktorí v kauze figurovali, preto ich súd zbavil viny." Medzi oslobodenými bol napríklad Štefan L. Aj dnes je presvedčený, že kauza ho stála zdravie a skomplikovala mu život. "Z tohto všetkého som dostal infarkt a museli ma operovať. Doteraz nemám trvalú prácu a môžem len brigádovať." Tvrdí, že s podvodmi kyselinárov nemal nič spoločné. "Kým ma nezavreli, nevedel som ani, čo je to softvér. Až vo väzbe som si to dal vysvetliť." Nevinní sú podľa neho aj medzi odsúdenými.

Žije Miker v Španielsku?
"Neverím, že Miker by bol taký hlupák, aby nejakým účtovníčkam rozprával ako podvodne myslí, aby sa dostal k peniazom," zdôraznil Štefan L. Niektorí obžalovaní vraždu hlavného organizátora podvodu Mikera spochybňujú. Počas dokazovania totiž tvrdili, že je stále nažive. "Aj vo vyšetrovacom spise je, že si Miker kúpil pozemky v Španielsku a chcel emigrovať. Intenzívne sa učil po španielsky," upozorňuje Štefan L. Krátko pred smrťou mal navyše uzavrieť životnú poistku na 10 miliónov korún a Jozef K. mu mal vybaviť päťmiliónovú pôžičku. "Ja osobne neverím tomu, že ten istý človek by ho o tri týždne zabil, lebo by logicky musel pôžičku zaplatiť." Riaditeľka odboru služieb pre verejnosť na Daňovom riaditeľstve Beata Uhrínová tvrdí, že DPH je aj dnes najrizikovejšou daňou. "Pretože na odpočtoch môžu byť najvyššie úniky tak, ako to bolo v prípade kyselinárov." DPH a kontrola reťazových podvodov je podľa Uhrínovej jednou z priorít daňovej správy pri kontrole.

Vraždy kyselinárov
- Špeciálny súd už Jozefa K., Rastislava Š. a Dušana P. odsúdil za vraždy bielych koní. Jozef K. bol odsúdený na doživotie. V kyseline skončili Marek Novotný, Marián Cibíček a Vladislav Sihelník. Páchatelia podľa obžaloby vraždili, aby sa zbavili nepohodlných svedkov podvodov.
- V kyseline napokon skončil aj František Miker, ktorý tento spôsob odstraňovania tiel obetí vymyslel. Aj za túto vraždu Špeciálny súd odsúdil Jozefa K. a trest Rastislava Š. sa zmenil z pôvodných 25 rokov za vraždy bielych koní na doživotie.

zdroj: HN

Pre zväčšenie kliknite na obrázok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:24