StoryEditor

Tipy na výlety

14.08.2008, 00:00

Jaskyňa mŕtvych netopierov
Viacúrovňová bohato rozvetvená sieť riečnych chodieb vzájomne poprepájaných s priepasťami a komínmi vytvorila unikátnu Jaskyňu mŕtvych netopierov. Svojou rozsiahlosťou patrí medzi najvýznamnejšie slovenské jaskyne, dĺžkou 16,2 km (ešte stále nie je celkom domeraná) a hĺbkou 300 m. Názov dostala pre pozoruhodné nálezy veľkého množstva netopierích kostičiek, starých asi šesťtisíc rokov. Každoročne možno pozorovať nové prírastky čerstvo vyhynutých jedincov a vďaka ním dostala jaskyňa svoje pomenovanie.
Jaskyňa má celkovo štrnásť úrovní, pričom siedma úroveň je najvyvinutejšia a najrozsiahlejšia. Časť tejto úrovne, nachádzajúcej sa v nadmorskej výške 1 510 metrov, je sprístupnená aj širokej verejnosti, a to speleologickou vodcovskou činnosťou, je to takzvaná trasa A, jej dĺžka je jeden kilometer a prehliadka touto trasou trvá asi hodinu. Pre náročnejších turistov sú prístupné aj trasy B a C, pričom náročnosť terénu a dĺžka trasy je už oveľa dlhšia (dva kilometre a viac). Pripravujú sa aj oveľa náročnejšie trasy, ale tu už bude potrebná oveľa lepšia telesná kondícia. Dĺžka pobytu pod zemou sa tu bude pohybovať až do 12 hodín.

Víkendový splav Hrona
Splav môžete podniknúť sami alebo prostredníctvom vodáckej cestovnej kancelárie, ktorá vám požičia celý výstroj a lode. Zabezpečí presuny na stanovištia mikrobusom. Program potom vyzerá nasledovne: Počas víkendu splavíte Hron na úseku od Nemeckej po Sliač. Trasa predstavuje 20 kilometrov od Nemeckej po Šalkovú. Na druhý deň ďalších 20 kilometrov zo Šalkovej do Sliača. Splav sa začína v sobotu ráno inštruktážou a rýchlokurzom. Je vhodný aj pre úplných začiatočníkov. Inštruktor cestovnej kancelárie vás poučí a pripraví na plavbu. Okrem toho kormidluje loď, preto nemusíte mať obavy o svoju bezpečnosť. Počas plavby sú aj prestávky, napríklad v Brusne alebo Slovenskej Ľupči, kde sa môžete občerstviť a naobedovať. Splav je jedinečným zážitkom nielen pre dobrodruhov, ale aj pre rodiny s deťmi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 20:00