StoryEditor

DPMK chce zrýchliť verejnú dopravu v Košiciach

30.09.2007, 09:13
Autor:
TASRTASR

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) uvažuje o zrýchlení verejnej dopravy. K rozhodnutiu prispel aj nedávno uskutočnený rýchlostný test, v ktorom sa ako najrýchlejší dopravný prostriedok v rannej špičke druhého najväčšieho mesta na Slovensku ukázal osobný automobil.

"Naším cieľom je, aby sa už v roku 2008 objavili nejaké opatrenia na zrýchlenie verejnej dopravy. V konečnom dôsledku ide o riešenie v súčinnosti s mestom a inými zložkami. Nevyhnutná bude komplexná úprava vozoviek. Istý systém preferencií tu už bol, len ho treba obnoviť, rozšíriť a dotiahnuť do konca. Sledujeme aj možnosti financovania tohto budúceho projektu z eurofondov a pokiaľ sa vyskytne príležitosť budeme na ňu reagovať," povedal pre TASR generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč.

Vo štvrtkovom rýchlostnom teste sa len o niekoľko desiatok sekúnd oproti automobilu oneskoril cyklista, nasledovala električka, autobus a ako posledný na miesto určenia dorazil bežec. "Očakávalo sa, že bežec skončí posledný. Samozrejme boli názory, že bežec a cyklista si môžu vybrať trasu. Keby si vybrali kratšie trasy, boli by ešte lepší. Išlo o východiskové nulté meranie, ktoré by sme chceli opakovať v priebehu roka aj na iných trasách. Do testu by sme chceli zapojiť aj trolejbus a vyhodnotiť tak dostupnosť rôznych spôsobov dopravy z jednotlivých sídlisk," dodal Tkáč.

K zrýchleniu verejnej dopravy by podľa Tkáča mohli v budúcnosti prispieť vyhradené jazdné pruhy pre autobusy či inteligentné semafory pre električky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:38