StoryEditor

Ísť na recepciu Kuby je nevhodné, tvrdí Kubiš

10.01.2008, 23:00

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš nepovažuje účasť na recepcii kubánskeho veľvyslanectva za vhodnú ani za potrebnú. Korešponduje však s názormi Roberta Fica. Kubiš včera konštatoval, že na Kube pretrvávajú problémy v dodržiavaní ľudských práv a základných slobôd.
Je to problém
Kubiš poukázal aj na prípady, keď nášho občana zadržiavali a nedovolili mu kontakt s ambasádou, ako aj na minulotýždňové vyhostenie slovenskej občianky. Problém vidí minister najmä v tom, že dostala víza a následne ju vyhostili s argumentom, že je na zozname nežiaducich osôb. "Tieto otázky sú pre nás problém. Preto ste nevideli ministra zahraničných vecí ako reprezentanta zahraničnej politiky Slovenskej republiky. Videli ste predsedu strany Smer, človeka, ktorý sa netají svojimi ľavicovými názormi a s takýmito názormi vstupoval do volieb, a s takýmito názormi získal vysokú podporu pre seba a svoju stranu a získavajú naďalej."
Nemáme prísny protokol
Účasť premiéra, jeho hovorkyne, hovorcu prezidenta, ministra a poslancov vládnej strany na oslavách kubánskej revolúcie podľa ministra netreba ani preceňovať. Slovensko nemá prísny protokol ako niektoré iné krajiny. Jednotne nie sú upravené pravidlá, kým a na akej úrovni je štát zastúpený na recepciách. Ak by sme takéto pravidla mali, dali by sa podľa Kubiša z rozsahu a úrovne zastúpenia na recepcii kubánskeho veľvyslanectva vyvodzovať ďalekosiahle závery. Dodal však, že aj naši politici sa snažia o prítomnosť na recepcii štátov, ku ktorým majú určité vzťahy.
Ficovo repete
Robert Fico bol na recepcii kubánskeho veľvyslanectva aj pred rokom. Tentoraz tvrdil, že si pôjde iba dať jedno mojito, podá ruku veľvyslancovi a odíde. Na recepcii sa však zdržal, rovnako ako jeho hovorkyňa Silvia Glendová, hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová-Rýsová, minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič, poslanci za Smer-SD Róbert Madej a Maroš Kondrót, hovorca prezidenta Marek Trubač. Predseda vlády strávil istý čas aj v dôvernom rozhovore s veľvyslancom Kuby. Na recepcii bol aj bývalý predseda Komunistickej strany Slovenska Jozef Ševc a predseda Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:13