StoryEditor

Stabilitu cien pri prechode na euro chce vláda ošetriť zákonom

29.12.2007, 14:05
Autor:
SITASITA
Neodôvodnené zvyšovanie cien pri prechode na euro chce vláda prísne trestať. Podľa premiéra Fica budú po rozhodnutí o vstupe Slovenska do eurozóny prijaté také opatrenia, aby prechod na euro nemohli obchodníci zneužiť v neprospech občanov.

V diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy povedal, že by mohlo ísť aj o trestný čin. "Určite budú platiť právne predpisy, ktoré zagarantujú, že ak niekto úmyselne zneužije prechod z koruny na euro, že to bude dokonca až trestný čin, pretože nechceme dovoliť, aby sa takéto niečo stalo", vyhlásil. Vláda je tiež pripravená priamo monitorovať vývoj cien 12 až 15 základných produktov, hlavne potravín, kde bude cez kontrolné orgány postihovať subjekty, ktoré zneužijú prechod na euro. Dôchodcom, ktorých životná úroveň je najviac ohrozená vstupom do eurozóny, vyplatí vláda tzv. vianočný príspevok aj v roku 2008. V prípade, že sa prijatie eura definitívne potvrdí, by podľa Fica malo dôjsť k jednorazovému zvýšeniu minimálnych dôchodkov.

Premiér priznal, že má zo vstupu do eurozóny obavy, výhody z prijatia eura však podľa neho vysoko prevyšujú nevýhody. "Budeme prvá krajina v tomto regióne, štandardná postkomunistická krajina a euro môže znamenať obrovský impulz pre hospodársky rast Slovenskej republiky", skonštatoval. Ficovi prekáža, že opozícia odmietla podporiť deklaráciu o spoločenskej zhode na prijatí eura. "Tí čo to naplánovali, tí čo to vymysleli, tí čo to zadeklarovali, dnes sú škodoradostní a odmietajú čo i len podpísať spoločenskú zhodu o zavedení eura." Dodal, že súčasná vláda vo vzťahu k euru len prebrala záväzok z minulosti. Premiér nepovažuje za dobré, že pri závažných celopoločenských otázkach začína v domácej politike prevládať škodoradosť. Opozícii odkázal, že v nasledujúcom roku nebude míňať energiu pri vzájomných sporoch. Ak podľa Fica bude opozícia pokračovať v rovnakej konfrontačnej politike, vláda ju bude ignorovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:55