StoryEditor

Hedviga sa opäť sťažuje

26.11.2007, 23:00

Kauza študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej sa opäť dostáva za hranice Slovenska. Mladá žena, ktorú polícia stíha pre podozrenie z krivej výpovede, sa totiž rozhodla obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Podľa spravodajského portálu aktualne.sk sa sťažuje na neľudské a ponižujúce zaobchádzanie slovenských vyšetrovacích orgánov pri vyšetrovaní údajného útoku na ňu. Finančné odškodnenie nežiada. Dostatočnou satisfakciou jej vraj bude rozhodnutie súdu v jej prospech. "Sťažnosť má 48 strán," potvrdil pre HN advokát študentky Roman Kvasnica. Hedviga je podľa neho stíhaná nezákonne. "Doteraz nevedia, čo jej majú klásť za vinu. Namiesto toho, aby sa okamžite zastavilo trestné stíhanie, tak sa vedie ďalej a hovorí sa o odstránení nejakých pochybení."
Vláda o sťažnosti nevie
Zástupkyňa Slovenskej republiky v Štrasburgu Marica Pirošíková zdôraznila, že o sťažnosti vláda zatiaľ informovaná nebola. "Využíva svoje občianske práva. Nemáme dôvod to nejakým spôsobom komentovať," reagoval na sťažnosť hovorca policajného prezídia Martin Korch. Špecializovaný tím, ktorý v septembri zriadil generálny prokurátor Dobroslav Trnka, podľa neho ďalej intenzívne pracuje na prípade. "To, čo sa deje, určite nevedie k tomu, aby bol zistený skutočný stav veci. Ide len o to, aby sa navodil dojem, že to tak má byť," tvrdí Kvasnica.
Študentka verzus polícia
Podľa Hedviginej verzie ju dvaja mladíci mali vlani 25. augusta napadnúť, keď išla na štátnice na Univerzitu Konštantína Filozofa v Nitre. Po tom, čo sa do telefónu ozvala po maďarsky, ju mali zbiť a na blúzku jej napísať "Maďari za Dunai". Neskôr však polícia stíhanie zastavila s odôvodnením, že skutok sa nestal. V neprospech študentky mal svedčiť nápis na blúzke, ktorý bol podľa znalcov zrejme totožný z jej vlastným a DNA na známke obálky, v ktorej jej po útoku prišli údajne ukradnuté bankomatové karty. "Je nepochybné, že sa skutok nestal. Svedčí o tom množstvo dôkazov," skonštatoval vlani v októbri minister vnútra Robert Kaliňák. Pred pol rokom študentku obvinili z krivej výpovede.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 14:38