koláž HN/TASR
StoryEditor

Súd dal za pravdu Čaputovej. Blaha ju nemôže označovať za vlastizradkyňu, musí premazať statusy

24.03.2022, 08:50
Autor:
TASRTASRnasinasi
Podpredseda Smeru Ľuboš Blaha mal podľa súdu hrubo a bez faktického základu zasahovať do osobnostných práv prezidentky.

Poslanec Národnej rady Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa má neodkladne zdržať zverejňovania a šírenia nepravdivých informácií o prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorú označoval za vlastizradkyňu či agentku cudzích mocností.

​Vyplýva to z rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I. Súd mu zároveň nariadil do troch dní od doručenia rozhodnutia odstrániť tieto tvrdenia z jeho statusov na sociálnej sieti.

Prezidentka o tom informuje na sociálnej sieti.

Súd: Blahove výroky nie sú obhájiteľné

Blaha mal podľa súdu hrubo a bez faktického základu zasahovať do osobnostných práv prezidentky.

Súd konštatoval, že „výroky žalovaného, v ktorých obviňuje prezidentku z obzvlášť závažných trestných činov, a iné hanlivé obvinenia, pri ktorých je evidentná snaha žalovaného o vyvolanie silných negatívnych emócií u jeho priaznivcov voči prezidentke.“

Súd ďalej tvrdí, že nie sú obhájiteľné slobodou prejavu, pretože v nich absentuje: „vecná, racionálna argumentácia, prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností. Jeho statusy majú útočnú povahu s cieľom vyvolávať a podnecovať silné negatívne emócie.“

Prezidentka poukázala, že verbálne útoky, na ktoré reagovala, sú o to závažnejšie, že nevychádzajú z faktov, a svojím správaním nikdy nedala dôvod na to, aby bola povinná znášať sústredený príval nenávistných statusov.

Poznamenala, že ani ako verejne činná osoba nie je povinná znášať sústavné verejné šikanovanie a bezdôvodné verejné obviňovanie zo spáchania trestných činov.

To by si nedovolil ani Tiso, reaguje Blaha

Reakcia opozičného poslanca Smeru prišla krátko po zverejnení statusu prezidentky Čaputovej. Blaha sa v emotívnom prejave na rozsudok sťažuje a argumentuje, že mu zasahuje do jeho slobody prejavu.

Prezidentku prirovnáva k nacistickému vedeniu Slovenského štátu z čias Druhej svetovej vojny. V šírení nepodložených informácií o jej „službe cudzím veľmociam“ pokračuje aj napriek súdnemu rozhodnutiu.

Popoludní sa ho vo svojom oficiálnom stanovisku zastala aj jeho materská strana Smer-SD. Tá sa voči konaniu prezidentky vymedzila v podobnom duchu.

Podľa Smeru má Blaha právo aj na „nadnesené, expresívne vyjadrenia, ktoré vychádzajú zo správania prezidentky“ a ak tomu jej činy zodpovedajú, aj oni sami ju majú právo „v politickom dialógu nazvať vlastizradkyňou“.

Prezidentke okrem iného vyčítali, že nenamietala proti zákonu umožňujúcemu deaktivovať konšpiračné weby. Strana dodáva, že Čaputová tak posiela Slovensko na nedemokratickú cestu."

Žaluje ho aj Naď

Blahovi na konto tento mesiac pribudol aj ďalší súdny spor, keď naňho 17. marca podal žalobu aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Rovnako ako Čaputová sa chce týmto spôsobom ohradiť voči poslancovým slovným obvineniam z údajného konania vlastizrady.  

„Podanou žalobou sa domáham súdneho potvrdenia neoprávneného zásahu do mojej dobrej povesti, verejného ospravedlnenia a odstránenia z verejného priestoru všetkých statusov, videí a iných záznamov, v ktorých ma poslanec Blaha krivo obvinil z vlastizrady,“ uviedol Naď. 

01 - Modified: 2022-03-23 06:26:14 - Feat.: 0 - Title: Slosiarik pre HN: Vojna môže z Hegera spraviť lídra, Fico si z Čaputovej urobil politického súpera 02 - Modified: 2022-03-04 10:37:38 - Feat.: 0 - Title: Najväčšia figúrka v rukách ruskej propagandy na Slovensku? Ľuboš Blaha 03 - Modified: 2022-03-07 11:37:10 - Feat.: 0 - Title: Trestné oznámenie na Blahu, Harabina a Jakubca. Poslanci OĽaNO označujú ich tvrdenia o vojne za trestné činy 04 - Modified: 2022-03-22 19:58:34 - Feat.: 0 - Title: Naď dal Blahovi príležitosť zapáčiť sa Putinovi
01 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 02 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:05