StoryEditor

Personalistu treba v každej firme

15.02.2009, 23:00
Autor:
pnpn
Hromadné prepúšťanie, krízový režim vo firme či hľadanie si novej práce. Personalista alebo manažér riadenia ľudských zdrojov je potrebný nielen v časoch krízy.

Táto profesia totiž aj v minulosti patrila medzi lukratívne - nielen finančným ohodnotením, ale aj benefitmi. Portál profesia.sk len v januári evidoval v oblasti personalistiky 192 voľných miest, v minulom roku ich bolo 3,5 tisíca.

Pestrá práca
Ak sa chcete realizovať v personalistike, máte dve možnosti. Jednou z nich je práca personálneho konzultanta v agentúre alebo poradenskej spoločnosti, ktorá hľadá pre firmy vhodných zamestnancov a rozvíja ich ľudský potenciál prostredníctvom tréningov. "Je určená pre cieľovo orientovaných ľudí, ktorí sú zameraní na splnenie požiadaviek klienta a majú radi pestrú prácu,“ vysvetľuje manažér pôsobiaci v oblasti ľudských zdrojov Ľubomír Dranga.

Naopak, ten, kto má rád systém a istotu, by mal podľa neho skôr uvažovať o pozícii personálneho manažéra. "Ten pracuje ako výkonný alebo riadiaci pracovník personálneho oddelenia na strane klienta.“ Niektoré pozície v oblasti personalistiky môžu byť počas hospodárskej krízy ohrozené. Podľa Drangu však na trhu práce nastane dopyt po krízových manažéroch.

Treba matematiku
Riadenie ľudských zdrojov sa na slovenských univerzitách nevyučuje ako samostatný odbor. "U nás je to jeden z predmetov, ktorý sa vyučuje v rámci študijného programu obchodný manažment. Okrem toho je tu možnosť študovať ľudské zdroje v obchodnom medzinárodnom podnikaní v rámci programu medzinárodný obchod,“ vysvetlila prodekanka Obchodnej fakulty na bratislavskej Ekonomickej univerzite Eva Hanuláková. Úspešný uchádzač musí uspieť z matematiky, ekonómie a jazyka. Manažment ľudských zdrojov sa vyučuje aj na Fakulte ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. "Širší záber je manažment, predmet sa vyučuje v jeho rámci. Nie je to však samostatný odbor na našej škole,“ vysvetlil profesor Jozef Višňovský.

Prax nie je nevyhnutná
Väčšina firiem v minulom roku prax od uchádzačov nevyžadovala. V niektorých prípadoch nie je rozhodujúce ani vzdelanie. Personálna konzultantka Jana vyštudovala marketingovú komunikáciu. "Pri prijímaní do zamestnania zohrávala dôležitú úlohu komunikatívnosť a znalosť cudzích jazykov. Vedomosti človek získa najmä v praxi,“ hovorí. Dôležitým faktorom bolo aj finančné ohodnotenie a benefity. V rámci týchto pozícií medzi ne patrí predovšetkým mobil a notebook nielen na pracovné, ale aj súkromné účely a rôzne sociálne benefity. "Človek, ktorý chce pôsobiť v oblasti ľudských zdrojov, by mal mať v prvom rade záujem pracovať s ľuďmi a na ich rozvoji. Vzdelanie so zameraním na psychológiu a personalistiku je výhodou, ale nie rozhodujúcim faktorom pre úspešnú kariéru,“ hovorí Dranga, ktorý vyštudoval chemicko-technologickú fakultu. V personalistike pracuje už sedemnásť rokov.

Ako sa stať personalistom

Kde sa dá študovať*
Fakulta ekonomiky a manažmentu, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (6. z 33)
Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Žilinská univerzita v Žiline (7. z 33)
Obchodná fakulta, Ekonomická univerzita v Bratislave (10. z 33)
Podnikovohospodárska fakulta so sídlom v Košiciach, Ekonomická univerzita v Bratislave (15. z 33)

Zárobok**
770 až 1 750 eur (23 200 až 52 700 Sk)
Dĺžka štúdia
3+2 roky na vysokej škole (Bc. + Mgr.)
Kde sa dá zamestnať***
DHL (Slovakia)
Orange Slovensko
Skanska CS
Slovenské cukrovary
T-Mobile Slovensko

*zoznam udáva najlepšie fakulty podľa rankingu ARRA za rok 2008 (v skutočnosti sú to údaje z roku 2007)
**nástupný plat na pozíciách ponúkaných v januári 2009 podľa prieskumu merces.sk
**firmy, ktoré na portáli profesia.sk zadali v januári 2009 najviac inzerátov na pozíciu personalista


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:35